opc_loader

Menu

Het wazig zien met lenzen dat kan erg vervelend zijn, maar wat kan het wazige zicht terwijl je je lenzen draagt nu veroorzaken? Wij hebben de meest voorkomende oorzaken van wazig zicht tijdens het dragen van lenzen hieronder beschreven, want niets is fijner en veiliger dan dat je alles optimaal scherp ziet als je je lenzen draagt.

Vieze lenzen


De meest voorkomende oorzaak van wazig zien met je lenzen zijn vieze lenzen. Draag je lenzen een langere periode dan zullen ze met de tijd vervuilen. Het vies worden van je lenzen zie je hoofdzakelijk terug bij weeklenzen, maandlenzen, jaarlenzen en harde lenzen en niet bij daglenzen omdat je deze slechts maximaal één dag draagt en deze zullen in deze korte tijd dan ook niet vies worden. Maar draag je lenzen een langere tijd dan kan vuil, vetten en eiwit zich gaan hechten aan de lenzen ondanks dat de ogen van nature een reinigende functie hebben. Het is daarom erg belangrijk dat je gebruikmaakt van een lenzenvloeistof die een goed reinigende eigenschap bezit. Vervang bovendien dagelijks de lenzenvloeistof in de houder.

Naast het gebruik van een goede lenzenvloeistof is het gebruik van een cleaner of intensiefreiniger aan te bevelen om je lenzen goed schoon te houden. Om je zachte lenzen goed schoon te maken zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de Ote Clean. Harde lenzen kan je schoonmaken en intensief reinigen met bijvoorbeeld de Menicon Progent of Menicon Spray en Clean. Heb je last van eiwitaanslag op de lenzen waardoor de lenzen wazig worden dan kun je gebruikmaken van proteïne verwijderingstabletten zoals de Ote Wiper om eiwitaanslag die op je lenzen zit te verwijderen.

Verkeerde sterkte


Is de sterkte van je lenzen nog wel juist? Het zou zo maar eens kunnen dat het wazig zien met je lenzen als oorzaak heeft dat de lenssterkte niet meer bij je ogen past. Het kan zo maar eens zijn dat in de loop van de tijd je sterkte wat anders is geworden. Daarom blijft het ook belangrijk als  je je lenzen online koopt, dat je toch regelmatig je ogen laat controleren door een opticien of contactlensspecialist. Als je lenzen online besteld doe dit dan altijd op de meest actuele sterkte die is voorgeschreven door een contactlensspecialist. Bestel ook nooit je lenzen op je brilsterkte want dit kan ook wazig zicht veroorzaken, want in veel gevallen wijkt je lenssterkte af van je brilsterkte, zeker als je een wat hogere sterkte hebt.

Je rechterlens en linkerlens zijn verwisseld


Het kan zomaar eens voorkomen dat je de rechterlens in het linkeroog hebt gedaan of je linkerlens in het rechteroog. Bij een groot sterkte verschil tussen beide lenzen zal dit je meteen opvallen als je ze hebt ingezet. Bij een kleiner sterkte verschil zal je dit niet direct opvallen als je ze hebt ingezet, maar je zal wel tijdens het dragen merken dat het zicht niet optimaal is en wazig zal blijven. Dus heb je geen last van vieze lenzen maar blijft het zicht wazig dan kun je de lenzen eens wisselen om te kijken of ze wel in het juiste oog zitten. Let ook altijd goed op bij het uitnemen van de lenzen als je ze in de lenshouder plaatst dat je het juiste dopje er op draait om verwisseling van je lenzen te voorkomen.

Je lens met cilinder (torische lens) zit verdraaid


Draag je torische lenzen omdat je een cilinder afwijking hebt, dan kan het voorkomen dat de cilinder van de lens niet op de juiste positie zit. Normaal draait de cilinder van de lens vrij snel vanzelf naar de juiste positie nadat je deze hebt ingezet. Maar het wil nog weleens voorkomen dat de cilinder van de lens niet vanzelf naar de juiste positie draait, mocht dit het geval zijn dan kun je het beste je lens uitnemen en deze opnieuw inzetten.

Droge ogen


Heb je last van droge ogen en draag je lenzen dan kun je last krijgen van wazig zicht. Droge ogen zorgen er namelijk voor dat het lensoppervlak kan uitdrogen omdat het benodigde traanvocht niet aanwezig is die de lens moet blijven bevochtigen. Droge ogen zorgen dus voor droge lenzen en uitgedroogde lenzen geven de gebruiker wazig zicht. Het is dan ook belangrijk mocht je last krijgen van droge lenzen dat je een goede lenzenvloeistof gebruikt die lenzen lang bevochtigd. Kies ook voor de beste lenzen voor droge ogen of kies zelfs voor lenzen voor extreem droge ogen en laat je hierin adviseren door een contactlensspecialist. Ook kun je door de dag heen oogdruppels gebruiken om je ogen en lenzen te bevochtigen zodat wazig zicht tijdens het dragen van je lenzen uitblijft. Enkele oogdruppels die je kunt gebruiken als je lenzen draagt om ze te bevochtigen zijn bijvoorbeeld de Ote Natural Eye Drops of de Hylo Comod oogdruppels van Ursapharm.

Je ben toe aan multifocale lenzen


Mocht het zicht door je verte lenzen in de verte prima zijn, maar zodra je op korte afstand kijkt heb je wazig zicht, dan ligt het eigenlijk voor de hand dat je toe bent aan multifocale lenzen zeker als je leeftijd rond de 45 jaar is. Rond de 45 jaar zal namelijk bij iedereen het instellend vermogen van de ooglenzen afnemen om op korte afstand scherp te zien. Dus draag je lenzen voor veraf en ervaar je wazig zicht zodra je leest of op korte afstand kijkt? Bezoek dan eens een contactlensspecialist voor het aanmeten van multifocale lenzen. Draag je nu torische lenzen of te wel lenzen met een cilinder, ook dan heb je tegenwoordig de mogelijkheid om te kiezen voor multifocale lenzen met een cilinder zoals de Ultra Multifocal for Astigmatism van Bausch en Lomb.

Bezoek een contactlensspecialist


Naast de bovengenoemde meest voorkomende oorzaken waardoor je last van wazig zicht kunt hebben tijdens het dragen van je lenzen, kunnen andere oorzaken dan bovengenoemde oorzaken dit wazige zicht veroorzaken. Wij raden dan ook aan om een contactlensspecialist te bezoeken bij aanhoudend wazig zicht tijdens het lenzen dragen. Sowieso is het verstandig om 1 a 2 keer per jaar een contactlensspecialist te bezoeken voor een contactlenscontrole.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.