opc_loader

Menu

De contactlensspecialist of ook wel genoemd lensspecialist, daar ga je naar toe wanneer je contactlenzen wil gaan dragen, of je gaat er naar toe om je contactlenzen te laten controleren wanneer je al contactlenzen draagt. De contactlensspecialist is zoals de naam al doet vermoeden een specialist op het gebied van harde contactlenzen en zachte contactlenzen.

De contactlensspecialist kan voor bijna iedereen contactlenzen voorschrijven, dit komt omdat hij of zij vakbekwaam is door de opleiding die is gevolgd en door de vele bijscholingen die de contactlensspecialist blijft volgen gedurende zijn of haar loopbaan. Er verandert in de loop van de tijd namelijk veel op contactlenzen gebied en de fabrikanten van contactlenzen komen om de zoveel tijd weer met een nieuw type, of verbeterde contactlens. Dus het is zaak dat de contactlensspecialist altijd op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen.

Het aanmeten van contactlenzen en het laten controleren van contactlenzen laat je dus doen door een contactlensspecialist, maar dit kan ook door een optometrist, want optometristen krijgen tijdens de opleiding optometrie die ze hebben gevolgd ook de vaardigheden bijgebracht om contactlenzen aan te meten en te controleren.

De opleiding tot contactlensspecialist kan je op verschillende plaatsen in Nederland volgen en deze opleiding zal 2 jaar in beslag nemen. Wil je echter aan de opleiding tot contactlensspecialist deelnemen dan dien je wel eerst de 4 jarige mbo opleiding tot opticien af te ronden.

Werkzaamheden van de contactlensspecialist
 

  • Het uitvoeren van een oogmeting om de juiste contactlenssterkte te bepalen.
  • De contactlensspecialist checkt de gezondheid van het oog met een spleetlamp.
  • Er worden testen gedaan ten behoeve van de traanfilm kwaliteit en kwantiteit.
  • Het opmeten van de hoornvliesbolling, dit doet de contactlensspecialist met een corneatopograaf.
  • Aan de hand van de verzamelde gegevens, bepaalt de contactlensspecialist het merk en type contactlens.

Zachte of harde contactlenzen?
 

De contactlensspecialist kan eigenlijk 2 hoofdsoorten contactlenzen aanmeten en dat zijn de harde contactlenzen en de zachte contactlenzen.

Harde contactlenzen worden vaak bij hoge sterktes of moeilijkere sterktes aangemeten, ook wordt hier vaak voor gekozen om myopisering (het ontwikkelen van een hoge min (–) sterkte tegen te gaan. Nachtlenzen of Ortho-k contactlenzen vallen ook in de categorie harde contactlenzen en het mooie van deze contactlenzen is dat je ze ’s nachts draagt tijdens het slapen, waardoor je overdag dus geen lenzen hoeft te dragen en toch de hele dag scherp ziet. De werking van nachtlenzen berust eigenlijk op het gecontroleerd aanpassen van de vorm van het hoornvlies. De speciaal aangemeten nachtlens zal het hoornvlies in de juiste vorm brengen, zodat de oogfout tijdelijk wordt opgeheven en het brandpunt dus weer op het netvlies valt.

Zachte contactlenzen zijn de meest verkochte contactlenzen ter wereld en dit komt omdat de meeste oogfouten goed kunnen worden gecorrigeerd met zachte contactlenzen in zowel plus- als min sterkte. Bovendien zitten zachte contactlenzen vaak ook prettiger dan harde contactlenzen en ze zijn ook hygiënischer in het gebruik omdat je ze sneller vervangt voor een nieuw paar, denk daarbij aan daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Dus heb je een niet al te moeilijke sterkte of hoge cilinder in je contactlenzen nodig, dan zal de contactlensspecialist in de meeste gevallen zachte contactlenzen bij je aanmeten.

Sferische, torische of multifocale contactlenzen
 

Als de contactlensspecialist je ogen heeft opgemeten door het uitvoeren van een uitgebreide oogmeting, weet de contactlensspecialist exact voor welk soort contactlenzen hij of zij moet kiezen om jouw oogfout te gaan corrigeren.

De contactlensspecialist zal kiezen voor een sferische contactlens als de krommingen van jouw oog in alle richtingen gelijk aan elkaar zijn. Mocht door de oogfout het brandpunt voor het netvlies liggen waardoor je slechter ziet, dan zal de contactlensspecialist sferische contactlenzen met een min (–) sterkte voorschrijven, ligt het brandpunt echter achter het netvlies dan worden het sferische contactlenzen met een plus (+) sterkte.

Zijn de krommingen van je oog niet in alle richtingen gelijk, waardoor er twee beelden in het oog ontstaan, dan zal de contactlensspecialist torische contactlenzen voorschrijven. Deze torische contactlenzen zorgen ervoor dat de twee beelden tot een brandpunt worden gemaakt en dat dit brandpunt ook nog eens exact op het netvlies wordt geprojecteerd.

Heb je leesklachten dan heb je last van presbyopie en de contactlensspecialist zal dan zeer nauwkeurig een juiste additie ook wel genoemd leestoeslag gaan bepalen. Is de verte sterkte en additie bekend, dan zal de contactlensspecialist multifocale contactlenzen voorschrijven.

De meeste oogfouten kunnen dus prima met contactlenzen gecorrigeerd worden, dus wil je ook contactlenzen gaan dragen? Breng dan eens een bezoekje aan de contactlensspecialist.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.