Contactlenzen zijn vaak handiger in het gebruik t.o.v. een bril en zeker als je een hogere sterkte hebt, maar contactlenzen kunnen ernstige problemen veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden gehanteerd of worden gebruikt. Lees daarom hier onze top 10 van contactlenzen weetjes. Hier beschrijven wij enkele van de meest voorkomende contactlensfouten die irritaties aan uw ogen kunnen veroorzaken samen met tips om ze te vermijden.
1. Contactlenzen aanraken zonder je handen te wassen. Met handen wassen verwijder je vuil, bacteriën en zelfs huidvetten van je handen, want deze kunnen namelijk op je contactlenzen terechtkomen als je je handen niet hebt gewassen. Deze verontreinigende stoffen kunnen niet alleen je ogen beschadigen, maar ze kunnen ook het risico op ooginfecties vergroten. Was daarom altijd je handen met water en zeep voordat je de contactlenzen aanraakt en voordat je je ogen aanraakt. Gebruik waar mogelijk een milde antibacteriële zeep en droog je handen met een pluisvrije handdoek. Vermijd ook op olie gebaseerde zeep of lotions.
2. Vergeten je contactlenzen schoon te maken. Eiwitten, lipiden en andere microscopische afzettingen kunnen zich ophopen op het contactlensoppervlak als ze niet goed worden schoongemaakt. Deze afzetting kan je oog gaan irriteren en ervoor zorgen dat je contactlenzen minder comfortabel aanvoelen. Om afzetting op je contactlenzen te voorkomen, dien je ze na elk gebruik te reinigen en te desinfecteren met verse contactlensreinigingsvloeistof. Ook moet je de contactlenshouder dagelijks schoonmaken om deze vrij te houden van verontreinigingen. Spoel de contactlenshouder altijd af met verse contactlensreinigingsvloeistof en laat deze droge totdat je klaar bent om je contactlenzen in te doen.
3. Slaap niet met contactlenzen. Tenzij ze speciaal zijn ontworpen om 's nachts te dragen of langdurig te dragen en uw contactlensspecialist dit heeft goedgekeurd. Voor veel mensen verhoogt het dragen van contactlenzen 's nachts het risico op contactlens gerelateerde complicaties en oogproblemen, waaronder zelfs het verlies van het gezichtsvermogen.
4. Het niet tijdig vervangen van contactlenzen. Draag contactlenzen niet langer dan de periode waarvoor ze gemaakt zijn. Het te lang dragen kan het risico op een oogirritatie, ooginfectie en andere contactlens gerelateerde complicaties namelijk vergroten zoals het krijgen van irritaties aan het oog of er kan zelfs een oogontsteking ontstaan.
5. Vervang dagelijks je lenzenvloeistof. Als de vloeistof die in de lenshouder zit er nog schoon uitziet, wil nog niet zeggen dat het ook schoon is. Het kan al bacteriën bevatten die je complicaties kunnen brengen met als gevolg een ooginfectie. Oude lensvloeistof zal je contactlenzen ook niet goed desinfecteren. Gebruik dan ook altijd verse lenzenvloeistof bij het schoonmaken en bewaren van je contactlenzen.
6. Bezoek regelmatig een contactlensspecialist of optometrist voor een contactlenscontrole. Zelfs als je denkt dat je sterkte nog wel in orde is, bezoek dan toch een contactlensspecialist of optometrist voor een contactlenscontrole. Tijdens een controle beoordeelt de deskundige niet alleen uw gezichtsvermogen en of uw sterkte moet worden aangepast, maar de deskundige controleert ook op tekenen van oogproblemen, met name op progressieve problemen zoals presbyopie en leeftijdsgebonden macula degeneratie.
7. Irritaties door make-up. Het gebruik van foundation en make-up producten in poedervorm, zoals bijvoorbeeld oogschaduw, schuren gemakkelijk en kunnen onder de contactlens gaan irriteren. Gebruik in plaats daarvan vloeibare of crèmeproducten, omdat deze weinig irritaties zullen geven.
8. Contactlenzen nooit met kraan water bevochtigen. Misschien heb je er wel eens aan gedacht je contactlenzen te bevochtigen met kraanwater. Echter is dit een grote vergissing omdat kraanwater chemische en microbiële verontreinigingen bevat die ernstige ooginfecties kunnen veroorzaken. Houd altijd een klein flesje contactlensvloeistof bij de hand om te voorkomen dat je ooit in de problemen komt.
9. Zwemmen of douchen met contactlenzen in. Water zoals kraanwater, zwembadwater en zeewater bevatten bacteriën en verontreinigende stoffen. Contactlenzen kunnen deze verontreinigende stoffen opnemen, waardoor je vatbaarder wordt voor ooginfecties. Draag geen contactlenzen als je gaat zwemmen, hoog uit daglenzen die je na het zwemmen weg doet. Ook baden of douchen doe je zonder contactlenzen.
10. Draag liever geen contactlenzen als je ziek bent. Maar draag dan een bril want infectieziekten kunnen namelijk de traanproductie verstoren. Zonder voldoende tranen kunnen je ogen namelijk uitdrogen, je hoornvliezen opzwellen en je kunt ook rode ogen krijgen. Zelfs als het je al lukt om ze in te krijgen, lopen je ogen het risico bekrast te worden vanwege het ontbreken van een beschermende traanfilm tussen de contactlenzen en je ogen. Het beste kan je overstappen op een bril totdat je je beter voelt.
Conclusie
Contactlenzen kunnen dus ernstige problemen veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden gebruikt en behandeld. Zorg er dan ook voor dat je deze veelgemaakte fouten vermijdt om je ogen gezond te houden en het risico op contactlensgerelateerde complicaties te minimaliseren.
Reacties