Hebben je ogen een sterkte nodig om goed te kunnen zien en heb je voor lenzen gekozen om je ogen mee te gaan corrigeren? Dan zal je in het begin moeten wennen aan lenzen. Er is dan ook bijna niemand die voor de eerste keer lenzen inzet en er zo mee de deur uit loopt alsof het niks is. Hieronder beschrijven wij waarom je nu eigenlijk moet wennen aan lenzen en wat je het beste kunt doen om het snelste aan lenzen te wennen.
Het inzetten en uithalen van lenzen
Begin je aan lenzen dan is het eerste wat je moet oefenen het op de juiste manier inzetten en uithalen van lenzen. Het voor de eerste keer inzetten van je lenzen zal zeker niet meevallen, want het is natuurlijk vreemd om opeens iets in je oog te stoppen. Je ziet dan vaak ook als men voor de eerste keer een lens op het oog wil plaatsen, dat men het oog al dichtgeknepen heeft voordat de lens het oog aanraakt. Dit is ook niet zo gek want dat is eigenlijk een natuurlijke reactie van het oog om het oog te beschermen zodra er iets richting het oog komt. Dus het is in het begin ook moeilijk om dit afweersysteem van het oog als het ware uit te schakelen om de lens rustig op het oog te kunnen plaatsen. Heeft men nu eenmaal de lens op het oog geplaatst, dan zal men daarna ook moeten oefenen om de lens weer uit het oog te halen en ook hier is het weer de kunst om het oog niet dicht te knijpen zodra je vingers het oog naderen. Voor het inzetten en uithalen van de lenzen kan men instructievideo's op het internet bekijken of men kan een afspraak maken bij de opticien of contactlensspecialist om het inzetten en uithalen van lenzen te oefenen.
Wennen aan een lens op het oog
Lukt het je om een lens in het oog te plaatsen, dan zal je hier zeker aan moeten wennen. Zeker de eerste keer als het lukt om een lens in te zetten zal dit niet prettig aanvoelen want meestal geeft het een prikkend gevoel en begint het oog flink te tranen. Heb je de lens eenmaal in dan zal het prikkende gevoel in het oog door de lens ook snel verdwijnen evenals de overvloed aan tranen. Is de traanfilm van het oog weer op een normaal niveau dan kan het ook zijn dat je aan de sterkte moet wennen. Buiten het feit dat je aan de sterkte moet wennen, voelt een lens in het oog voor de eerste keer ook niet echt prettig aan en dit komt vaak door de rand van de lens. Maar naarmate je de lenzen langer draagt zal het irritante gevoel dat de lensrand veroorzaakt verdwijnen en dit komt niet omdat de rand van de lens dan afgesleten is maar je lichaam en hersens accepteren de lens op het oog op een gegeven moment waardoor je de lens niet meer voelt zitten. Blijf je de lenzen toch nog steeds voelen ondanks dat je ze toch al een tijdje draagt? Kijk dan eens of de lenzen niet binnenstebuiten zitten, want dit zal een onprettig gevoel blijven geven
Opbouwschema zachte lenzen
Weet je eenmaal hoe je op de juiste manier je lenzen moet inzetten en uithalen dan kun je ze gaan dragen. Echter omdat je aan de lenzen moet wennen, dien je je wel aan een opbouwschema voor zachte lenzen te houden. Bij zachte lenzen kan je het volgende opbouwschema gebruiken: de eerste dag 3 uur, de tweede dag 6 uur, de derde dag 9 uur, de vierde dag 12 uur en de vijfde dag kun je ze de hele dag inhouden. Mocht je dit schema aanhouden maar je krijgt toch last van je ogen, dan neem je de lenzen natuurlijk eerder uit en kun je het draagschema van de lenzen bijvoorbeeld aanpassen naar 2 uur opbouwend per dag en hier doe je dan een week over. Lukt het niet of heb je last van je ogen raadpleeg dan altijd een opticien, contactlensspecialist of optometrist.
Opbouwschema harde lenzen
Heb je voor harde lenzen gekozen of heeft de contactlensspecialist je harde lenzen voorgeschreven dan zal je zeker aan de harde lenzen moeten wennen. Ook het draagschema van harde lenzen ziet er anders uit dan voor zachte lenzen. Harde lenzen zijn namelijk een stuk dikker dan zachte lenzen en ook hebben ze een vaste vorm en zijn dus niet zo zacht en flexibel dan zachte lenzen. Vooral in het begin van de draagperiode van harde lenzen kunnen de harde lenzen je een onaangenaam gevoel geven en voel je ze continue zitten. Daarom zal je ze ook niet met 3 tot 4 uur opbouwend per dag kunnen gaan dragen, maar is dit slechts 1 of 2 uur per dag en hierdoor duurt de opbouwfase wat langer en kan dus wel 2 weken in beslag nemen. Dus het opbouwschema voor harde lenzen ziet er als volgt uit: eerste dag 1 of 2 uur, tweede dag 2 of 3 uur, derde dag 3 of 4 uur etc. Kies ook altijd voor een goede lenzenvloeistof voor harde lenzen zoals bijvoorbeeld de Menicare Pure want dit vergemakkelijkt het dragen van harde lenzen.
Wennen aan een nieuwe sterkte
Heeft een oogmeetkundige je ogen gemeten en blijkt hieruit dat je een andere sterkte in je lenzen nodig hebt, dan kan het zo zijn dat wanneer je je lenzen met de nieuwe sterkte voor de eerste keer gaat dragen dat je erg moet wennen aan de nieuwe sterkte. Heb je lenzen gekregen met een hogere min-sterkte dan voorheen dan kan je dit in het begin nog wel eens als te scherp ervaren. Heb je een hogere plus-sterkte gekregen dan kan vooral in het begin het kijken door de lenzen nog niet optimaal scherp zijn omdat je ogen (ooglenzen) misschien nog moeten ontspannen op de nieuwe plus-sterkte en dit kan wat tijd in beslag nemen. Mocht je voor de eerste keer torische lenzen (lenzen met een cilinder) gaan dragen dan kan dit ook wennen zijn. Houd er ook rekening mee dat direct na het inzetten van de torische lens het beeld niet meteen scherp is omdat de torische lens zich eerst naar de juiste positie moet draaien om de cilinder in de juiste as-stand te zetten en dit is dus anders dan een bril met cilinderglazen want die zet je op en de cilinder staat altijd direct goed. Ga je voor de eerste keer multifocale lenzen dragen ook dat kan wennen zijn want dit zijn lenzen die meerdere sterktes in de lens hebben en dit vergt in het begin nogal een aanpassing in het menselijke brein.
Niet kunnen wennen aan lenzen
Lukt het je niet om lenzen te dragen omdat de lenzen niet prettig zitten of omdat het kijken door de lenzen niet optimaal is dan dien je een contactlensspecialist te benaderen. Misschien drogen je lenzen bijvoorbeeld wel te snel uit waardoor je klachten krijgt en is een ander type of merk contactlens toch beter voor je geschikt en gelukkig zijn er dan ook heel wat verschillende soorten lenzen verkrijgbaar van verschillende fabrikanten . Ook kan het zo zijn dat de voorgeschreven lenssterkte toch niet helemaal juist is waardoor je niet optimaal scherp ziet of last krijgt van vermoeide ogen. Mocht dit het geval zijn dan moet je de lenssterkte laten controleren door de contactlensspecialist want het zou zomaar zo kunnen zijn dat je toch nog wat sterkte te kort komt in de lens of het kan zijn dat je overgecorrigeerd bent en de sterkte in de lens juist te hoog voor je is.
Reacties