opc_loader

Menu

Wanneer je kind een oogonderzoek heeft gehad en hieruit blijkt dat hij of zij een sterkte nodig heeft, kan het zijn dat je jezelf afvraagt vanaf welke leeftijd het dragen van lenzen mogelijk is.

Hoe oud een kind moet zijn om lenzen te kunnen dragen, hangt er vooral vanaf of het kind in staat is om zorgvuldig met lenzen om te gaan en hygiënisch met lenzen kan omgaan. Laten we dus zeggen, dat er geen minimumleeftijd is voor het dragen van lenzen. Echter zijn er dus wel bepaalde factoren die van invloed kunnen zijn of je de beslissing neemt voor je kind om lenzen te gaan dragen. 


Wanneer overwegen om lenzen te dragen?


Momenteel dragen best wel veel personen onder de 18 jaar lenzen, ook omdat lenzen steeds makkelijker te dragen en hanteerbaar zijn. Hoewel er wel een gemiddelde leeftijd is van 13 jaar , als het gaat om het dragen van lenzen, zit er dus geen minimumleeftijd aan vast om er mee te beginnen. Dus maak altijd de inschatting of je kind het aankan en dan moet je vooral inschatten of je kind goed om kan gaan met alle verantwoordelijkheden en de persoonlijke hygiëne Wanneer je kind dus goed zelfstandig is en netjes omgaat met verantwoordelijkheden en hygiëne, dan is hij of zij er zeker klaar voor om lenzen te gaan dragen.

Als je kind klaar is om lenzen te gaan dragen, zal deze de lenzen met de nodige zorg behandelen en verantwoordelijk genoeg zijn om de lenzen dagelijks te reinigen en voor desinfectie te zorgen. Sommige professionals op dit gebied hebben uit onderzoek gemerkt dat jonge kinderen voorzichtiger zullen zijn met hun lenzen dan tieners. Dit komt omdat jonge kinderen meer aandacht zullen besteden aan het opvolgen van de instructies die zijn verteld. 


Voordelen van het dragen van lenzen voor kinderen:


De meeste jongeren willen graag lenzen dragen want ze zijn erg kritisch over hoe ze eruit zien en daarom kunnen ze zich ook onzeker voelen wanneer ze een bril zullen dragen. Er is natuurlijk helemaal niks mis mee met het dragen van een bril om weer duidelijk te kunnen zien, maar sommige kinderen schamen zich snel en vinden dat een bril niet goed staat. Wanneer je kind dus vatbaar is voor problemen betreffende zijn of haar uiterlijk, kan het kiezen voor lenzen een goede keuze zijn. 

Naast scherpzicht en het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind, zijn er nog andere voordelen om te beginnen met lenzen dragen op jonge leeftijd. Als je kind een bepaalde sport beoefent, kunnen lenzen op dat moment handiger zijn dan het dragen van een bril of sportbril. Sportbrillen kunnen zelfs soms ook beslaan tijdens het beoefenen van sport en de prestaties negatief beïnvloeden. Ook is er kans op letsel als je kind een bril draagt bij het sporten i.p.v. lenzen. Ook zal een kind beter zicht hebben op het veld of de baan omdat het blikveld bij lenzen een stuk groter is dan bij een bril, want bij een bril word je vaak beperkte door de grote van het glas en het montuur. 

Studies hebben ook aangetoond dat met betrekking tot verbetering van het zicht, contactlenzen in sommige gevallen de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen kunnen vertragen. Bepaalde contactlenzen kunnen bestaande bijziendheid van sommige kinderen zelfs verminderen, wat natuurlijk een mooi gegeven is. Deze speciale lenzen veranderen namelijk de vorm van het hoornvlies, aangezien de lenzen tijdens het slapen worden gedragen worden ze o.a. verkocht onder de naam nachtlenzen.


Wat zijn de juiste soorten lenzen voor kinderen?


Om te beginnen zijn de beste lenzen om te dragen de lenzen die het meest comfortabel zijn voor je kind en dit zijn vaak dus zachte lenzen. De zachte lenzen zijn o.a. online te bestellen in de vorm van daglenzen, weeklenzen en maandlenzen.

Wanneer je je zorgen maakt over de kosten die het dragen van lenzen met zich meebrengen. Deze kosten zijn gemiddeld zo'n 300 euro per jaar als je deze koopt bij de opticien, echter online ben je een stuk voordeliger uit met de aanschaf van lenzen en lenzenvloeistof en dan zal je meer moeten denken aan 150 euro per jaar. Maar als je er zeker van bent dat je kind er goed mee om kan gaan, dan zijn lenzen altijd een goede investering.

Al met al zijn lenzen dus een geweldige optie voor kinderen en aangezien er geen minimumleeftijd zit aan het dragen van lenzen, creëert dit de mogelijkheid dat lenzen een goede optie zijn voor kinderen van alle leeftijden. Het is dus wel belangrijk om goed na te denken over hoe je kind omgaat met de verantwoordelijkheid die je moet hebben als je lenzen gaat dragen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.