opc_loader

Menu

Iedereen die lenzen draagt kan op een zeker ogenblik geconfronteerd worden met een scheurtje in één (of allebei) de lenzen. Dat is natuurlijk zeer vervelend. Op het moment dat je vast moet stellen dat er sprake is van een scheurtje in de lens is het belangrijk om deze meteen weg te gooien. Het dragen van lenzen die beschadigd zijn, of waar een stukje uit is (een stukje of een lens achter het oog is niet mogelijk) kan er voor zorgen dat er geïrriteerd ogen onstaan. Eventueel is zelfs een ontstoken oog mogelijk. Het hoeft bovendien niet alleen om een scheur te gaan er kan zelfs ook een klein stukje uit de lens zijn. Zelfs bij een klein scheurtje is het al van belang om zo snel mogelijk de beschadigde lens in kwestie te vervangen voor een nieuwe.

Goede bevochtiging van je lenzen is belangrijk


Wanneer je lenzen droog worden, wordt het risico op een scheurtje uiteraard aanzienlijk groter. Droge lenzen zullen namelijk hard worden waardoor ze veel sneller kunnen scheuren of zelfs kunnen breken. Ben jij iemand die bijvoorbeeld maandlenzen of weeklenzen lenzen draagt? Dan is het altijd van belang om er voor te zorgen dat je altijd direct je lenzen in een lenzendoosje met lenzenvloeistof doet zodra je de lenzen uitneemt. Veel mensen stellen zich de vraag welke verschillende factoren nu aan de basis kunnen liggen van droge contactlenzen. Het kan daarbij onder meer gaan om:

  • Langdurig kijken naar een beeldscherm (computer, tablet of telefoon);
  • Je begeven in een ruimte met airconditioning;
  • Je buiten begeven terwijl het flink waait;


Ben jij iemand die regelmatig last heeft van droge lenzen of droge ogen? Dan kunnen oogdruppels je klachten verminderen of doen wegnemen. Ook wanneer je regelmatig bij het uithalen van je lenzen dient vast te stellen dat ze op dat moment scheuren is het belangrijk om gebruik te maken van oogdruppels.

Dames opgelet! Lange nagels kunnen een belangrijk probleem vormen!


Ben jij iemand die er van houdt om lange nagels te hebben? In dat geval is het belangrijk om daar goed mee uit te kijken. De kans is namelijk zeer aanzienlijk dat de nagels er voor zullen zorgen dat de lenzen beschadigd raken bij het inzetten of uithalen. Omwille van die reden is het altijd (veel) handiger om je nagels kort te houden. Is dat echter iets waar jij niet om staat te springen? Dan is het vooral belangrijk om er voor te zorgen dat:

  • Er geen scherpe stukjes aan de nagels zitten;
  • De nagels de lens niet aanraken wanneer je de contactlens inzet en uithaalt;
  • Je een hulpmiddel gebruikt voor zachte lenzen zoals een contactlens handler;


Naast bovenstaande is het ook altijd een goed idee om enkel en alleen gebruik te maken van de top van je vinger als je de contactlens uit het lenzendoosje haalt. Ook hierbij geldt dat het van belang is om te voorkomen dat je nagel de lens aanraakt.

Wees niet te zuinig met je lenzenvloeistof


Wanneer je je zachte lenzen aan het einde van de dag in een lenzendoosje doet, dan is het van belang om er voor te zorgen dat het lenzendoosje tot net onder de rand is gevuld met lenzenvloeistof. Dat lijkt voor de hand liggend, maar velen doen dit niet. Heel wat mensen doen namelijk (veel) te weinig lenzenvloeistof in het lenzendoosje. Hierdoor is het mogelijk dat de lens gedeeltelijk kan uitdrogen of kan gaan vastplakken aan de droge rand. Wanneer je nu de lens uit het doosje wil halen is het mogelijk dat deze scheurt. Wees dus nooit te zuinig met het gebruik van lenzenvloeistof. Zorg er bovendien ook altijd voor dat het lenzendoosje altijd goed wordt afgesloten, dus draai het dopje van de lenshouder altijd goed vast.

Heb je vaak gescheurde lenzen? Overweeg dan daglenzen


Tot slot is het ook altijd interessant om even goed na te denken over het soort lenzen die je gaat dragen. Ben jij iemand die vaak geconfronteerd wordt met gescheurde lenzen en die daardoor vaak een nieuwe lens online moet bestellen? Dan is het wellicht niet de beste keuze om voor zachte weeklenzen, maandlenzen of jaarlenzen te kiezen. In plaats daarvan kun je beter voor daglenzen kiezen. Is er dan sprake van een scheurtje? Dan is dat eigenlijk geen groot probleem. Je vervangt gewoon de lens en je gaat weer verder. Heb je echter net nieuwe maandlenzen in gedaan en is er sprake van een scheur? Dan is dat natuurlijk wel erg zonde. Dus heb jij vaak last van gescheurde lenzen en wil je voorkomen dat je daardoor veel geld aan lenzen kwijt bent? Dan is het zeker de moeite waard om het dragen van daglenzen te overwegen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.