opc_loader

Menu

Heb jij last van droge ogen en wil je toch graag lenzen dragen omdat je de bril ook wel eens zat bent, of wil je lenzen dragen omdat je een bril niet altijd even praktisch vindt in bepaalde situaties, bijvoorbeeld bij het sporten. Dan is het belangrijk wanneer je voor zachte lenzen wil gaan, dat je de juiste zachte lenzen kiest omdat de combinatie zachte lenzen en droge ogen niet de meest makkelijke combinatie is. Uiteindelijk drijft een lens op de traanfilm van het oog en het traanvocht moet dan ook van goede kwaliteit zijn en voldoende aanwezig zijn. Droge plekken op het oogoppervlak leiden tot irritatie aan de ogen, vermoeide ogen en ook tot slecht zicht en dit is niet wat je wil als je lenzen draagt, je wil namelijk alles scherp zien en niet eens voelen dat je lenzen draagt.

Heb je last van droge ogen en wil je lenzen gaan dragen dan is het belangrijk dat je het juiste lensmateriaal kiest. Het type lenzen dat je dan moet kiezen zijn de zogenaamde zachte silicone hydrogel lenzen en niet de conventionele zachte lenzen. Ook is het belangrijk om te weten hoe hoog het watergehalte van een lens is wanneer je last hebt van droge ogen en ook moet je weten of de lenzen wel voldoende zuurstof doorlaten om uiteindelijk het hoornvlies te voorzien van het noodzakelijke zuurstof. 

Kiezen we nu voor zachte silicone hydrogel lenzen dan weten we dat deze lenzen al 5x zoveel zuurstof doorlaten dan de conventionele zachte lenzen dus dat is al een positief gegeven. Nu moeten we er ook rekening mee houden dat we voor een silicone hydrogel lens kiezen met een zo laag mogelijk watergehalte. Nu zal je denken “een zo laag mogelijk watergehalte?”, "hoe vochtiger de lens des te beter toch?". Nee het werkt andersom, hoe hoger het watergehalte van de zachte silicone hydrogel lenzen, hoe meer deze lenzen vocht zullen opzuigen (eigenlijk is het net een spons) en dit is juist niet wat je wil wanneer je last hebt van droge ogen. De silicone hydrogel lenzen met een hoog watergehalte zullen zich dus meer volzuigen met het schaarse traanvocht van de persoon met droge ogen dan silicone hydrogel lenzen met een laag watergehalte dat doen. Dit zal dus resulteren in een slechte traanfilm en er ontstaan droge plekken op het oog, dus de lens kan niet meer op een goede aaneengesloten traanfilm drijven en men krijgt irritaties aan het oog en wazig zicht.

Er zijn personen die chronisch last hebben van droge ogen tijdens het lenzen dragen, maar er zijn ook personen die in bepaalde situaties last krijgen van droge lenzen, denk daarbij aan de volgende situaties: Bij veel beeldschermwerk (men tuurt veel en de knipperfrequentie van de ogen neemt af). Zich begeven in een ruimte met airconditioning. Bij alcohol consumptie. Men geniet te weinig slaap.

Lenzen voor droge ogen, welke kies je?


Hieronder zie je slechts een kleine greep van lenzen die je kunt dragen als je last hebt van droge ogen:

Daglenzen: Zoek je daglenzen voor droge ogen, dan zijn de Dailies Total 1 daglenzen van Alcon een goede keuze, want deze silicone hydrogel daglenzen hebben een watergehalte van slechts 0,33. Ook laten de Dailies Total 1 daglenzen voldoende zuurstof door, want deze daglenzen hebben maar liefst een DK/T van 156.

Weeklenzen: Kies je voor weeklenzen, dan is de Acuvue Oasys with Hydraclear plus een geschikte lens. Deze weeklenzen van afkomstig van de fabrikant Johnson en Johnson zijn prima zachte lenzen voor mensen met droge ogen dankzij het watergehalte die deze lenzen bezitten van slechts 0,38 en en DK/T van 147. Een mooie bijkomstigheid is dat de Acuvue Oasys with Hydraclear plus ook nog een UV-filter bevatten om de ogen maximaal te beschermen tegen schadelijk UV-licht.

Maandlenzen: Ben je op zoek naar maandlenzen voor droge ogen dan zijn de Air Optix plus Hydraglyde lenzen van Alcon een goede keuze, deze worden namelijk gemaakt van het materiaal Lotrafilcon B en deze lenzen hebben dan ook een watergehalte van 0,33. Ook hebben de Air Optix plus Hydraglyde lenzen een zeer hoge zuurstoftransmissie en hebben dan ook een DK/T score van 138.

Last van droge ogen met het dragen van lenzen? Volg dan deze tips op!


Heb je enorme last van droge ogen tijdens het dragen van lenzen en draag je al de ideale lenzen voor droge ogen maar krijg je toch nog last gedurende de dag van droge lenzen, dan kun je ook via de externe weg je ogen en lenzen bevochtigen door gebruik te maken van oogdruppels. Kies altijd voor een oogdruppel die je kan gebruiken in combinatie met lenzen. Oogdruppels kun je vaak naar behoefte gebruiken gedurende de dag. Oogdruppels zullen de traanfilm herstellen en de lenzen opnieuw bevochtigen waardoor klachten van droge ogen door het dragen van lenzen verdwijnen. Oogdruppels die je goed kunt gebruiken bij droge ogen en lenzen gebruik zijn o.a. de Oté Natural eye drops

Ook is het belangrijk om voor een kwalitatief hoogwaardige lenzenvloeistof te kiezen om je lenzen goed te bevochtigen en vochtig te houden tijdens het dragen. Een uitermate geschikte lenzenvloeistof voor droge ogen is de Optifree Puremoist van Alcon. De fabrikant Alcon geeft zelfs aan dat de Optifree Puremoist lenzenvloeistof je lenzen tot wel 16 uur kan bevochtigen.

Natuurlijk is het ook van belang om voldoende nachtrust te nemen, gezond te eten, weinig beeldschermwerk te verrichten en zo min mogelijk alcohol te nuttigen. Dus volg je al deze tips op en kies je voor de juiste lenzen in combinatie met een goede lenzenvloeistof en misschien wat bijdruppelen met een oogdruppel dan zou je prima zachte lenzen kunnen dragen. Heb je droge ogen en lenzen dragen lukt nog steeds niet nadat je alle adviezen hebt opgevolgd, dan raden wij je aan om een optometrist te raadplegen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.