opc_loader

Menu

Multifocale contactlenzen zijn steeds populairder geworden als oplossing voor zichtproblemen die men zal ervaren al men last heeft van presbyopie (het onvermogen om scherp te stellen op voorwerpen op korte afstand). Ze zijn ontworpen om met één lens zowel dichtbij als veraf te kunnen zien en bieden mensen met presbyopie toch de mogelijkheid om contactlenzen te blijven dragen. Dit is wat u moet weten over multifocale contactlenzen en hoe ze uw zicht kunnen verbeteren.

Wat zijn multifocale contactlenzen?


Multifocale contactlenzen zijn speciaal ontworpen met twee of meer sterktezones waardoor u zowel dichtbij als veraf objecten duidelijk kunt zien. Elke zone in de multifocale contactlens heeft een andere sterkte , zodat wanneer u erdoorheen kijkt, de ene zone wordt gebruikt voor het kijken in de verte en de andere zone voor het kijken van dichtbij. Hierdoor kunt u (uw hersenen) wisselen tussen de twee brandpunten en hierdoor hoeft u geen extra leesbril bij uw contactlenzen te gebruiken. In het begin zal het dragen van multifocale contactlenzen wel enige gewenning vragen.

Wie kan baat hebben bij multifocale contactlenzen?


Iedereen die moeite heeft met het scherpstellen op voorwerpen van dichtbij kan baat hebben bij het dragen van multifocale contactlenzen. Hieronder vallen mensen met presbyopie en mensen die al een verte correctie hebben en last krijgen van presbyopie. Ook als men last heeft van astigmatisme (wazig zicht door een onregelmatig gevormd oog) en men krijgt leesproblemen is dit tegenwoordig zelfs op te lossen met multifocale torische contactlenzen te gaan dragen zoals bijvoorbeeld de Ultra Multifocal for Astigmatism contactlenzen van Bausch en Lomb. Voor mensen die al contactlenzen dragen en op een gegeven moment leesklachten krijgen, kan het gemakkelijker en comfortabeler zijn om multifocale contactlenzen te gebruiken t.o.v. een bril voor leeswerk of andere activiteiten van dichtbij. Ook mensen die om een praktische reden niet voor een bril willen kiezen kunnen deze lenzen gebruiken als hun voorschrift dit toelaat.

Hoe kiest u de juiste contactlens? 


Bij het kiezen van een multifocale lens zijn er verschillende factoren die moeten worden overwogen, zoals het type lensmateriaal, ontwerpparameters en optische eigenschappen zoals controle over aberraties en vervormingen, samen met comfortkenmerken zoals hydrofobe coatings en bevochtigingsniveaus. Het is belangrijk om een lens te kiezen die goed past, omdat dit van invloed is op de visuele scherpte en het algemene comfort tijdens het dragen. Uw optometrist of contactlensspecialist kan u helpen het juiste type lens voor uw individuele behoeften te bepalen op basis van de sterkte van uw voorschrift en uw levensgewoonten, zoals bijvoorbeeld de tijd die u buiten doorbrengt, verricht u veel beeldschermwerk of beoefend u bepaalde activiteiten of sporten.

Het onderhoud van uw multifocale contactlenzen


De verzorging van uw multifocale contactlenzen is vergelijkbaar met de verzorging van gewone contactlenzen. U moet ze goed schoonmaken voordat u ze dagelijks op uw ogen plaatst en u moet de onderhoudsrichtlijnen goed volgen, zoals ze altijd bewaren in een schone contactlenshouder met verse vloeistof als u ze niet gebruikt. U moet ook vermijden om te gaan slapen met contactlenzen in, omdat dit het risico op een ooginfectie verhoogt. Zorg ervoor dat u uw contactlenzen vervangt volgens een door uw optometrist of contactlensspecialist opgesteld schema, meestal om de maand, maar om de dag of om de twee weken kan ook mocht men voor multifocale daglenzen of multifocale weeklenzen kiezen. Ten slotte, zorg ervoor dat u altijd de aanwijzingen van uw optometrist of contactlensspecialist opvolgt betreffende het reinigen, desinfecteren, aanbrengen, inbrengen/verwijderen, enz. Als u dit doet, zullen uw multifocale contactlenzen optimaal presteren.

Conclusie


Multifocale contactlenzen bieden een effectieve oplossing voor degenen die worstelen met leesproblemen als gevolg van presbyopie al dan niet in combinatie met refractieve fouten zoals verziendheid, bijziendheid of astigmatisme . Multifocale contactlenzen geven personen die liever geen bril dragen toch de mogelijkheid te genieten van helder zicht voor zowel dichtbij als veraf. Echter, het is belangrijk om de juiste lens te kiezen om maximaal scherp te kunnen zien en draagcomfort te ervaren, maar in deze keuze zal een contactlensspecialist of optometrist u juist kunnen adviseren. Met de juiste keuze en onderhoud, kunnen multifocale contactlenzen de kwaliteit van leven drastisch verbeteren en dagelijkse taken makkelijker maken dan ooit tevoren!

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.