opc_loader

Menu


Contactlenzen onderhoud - Lenzen schoonmaken
 

Het goed schoonmaken en onderhouden van je contactlenzen is zeer belangrijk. Door het goed onderhouden van je zachte lenzen kun je je lenzen comfortabel dragen voor de gehele periode waarvoor ze gemaakt zijn. Je wil tenslotte met je maandlens toch zeker ook de laatste week van de maand nog scherp en comfortabel kijken? Het goed onderhouden van je lenzen doe je niet alleen voor je lenzen, maar natuurlijk ook om je ogen in goede conditie te houden. Door slecht onderhoud slibben de contactlenzen dicht door vuil en eiwitten en worden zo een broedplaats voor bacterieën en ook de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lens loopt zo drastisch terug.
 

Allereerst is het heel belangrijk dat je je handen goed wast en deze met een pluisvrije handdoek droogwrijft.
 

Veel vloeistoffen zijn tegenwoordig all-in-one No-Rub. Dit houdt in dat je de lenzen niet hoeft schoon te wrijven en dat alleen schoonspoelen en opbergen in de lenzenvloeistof volstaat. Wij van contactlenzen.net raden zeker sinds de komst van de allernieuwste generatie contactlenzen, de silicone hydrogel lenzen, toch aan zachte lenzen in de hand aan beide zijden handmatig te reinigen. Met name om vetten die zich op het materiaal hechten goed te verwijderen.
 

Je legt hierbij de lens in je handpalm, druppel wat vloeistof over de lens en wrijf met je wijsvinger van de andere hand de lens in een circelvormige beweging schoon. Daarna draai je de lens tegen een droog gedeelte van de hand om en kun je de andere kant reinigen. Uiteraard oppassen met je nagels.
 

Nadat de lenzen gereinigd zijn, moet je de lenzen naspoelen met lenzenvloeistof om zo alle losgewreven deeltjes weg te spoelen. Je lenzen zijn nu klaar om opgeborgen te worden in de lenshouder. Leg eerst de lenzen in de houder, voordat je de lenshouder vult met je lenzenvloeistof, dit om te voorkomen dat de lens door de oppervlaktespanning bovenin blijft drijven.
 

Het is zeer belangrijk om de lenzenvloeistof in de lenshouder dagelijks te verversen met nieuwe lenzenvloeistof. Ook is het aan te raden de lenshouder bij elke nieuwe fles vloeistof te vervangen.