opc_loader

Menu

Ben jij al een gebruiker van zachte lenzen, of ben je van plan om zachte lenzen te gaan dragen? Dan heb je onder andere de keuze om voor daglenzen of voor maandlenzen te kiezen. Maar wat zijn nu eigenlijk de grote verschillen tussen deze twee soorten? Wij zullen hier de voor- en nadelen van beide type zachte lenzen aangeven.

Draagperiode van beide type lenzen


Het grootste verschil tussen deze zachte lenzen is zoals beide namen al doen vermoeden, de draagperiode van deze lenzen. Daglenzen kan je een hele dag (overdag) dragen en maandlenzen kan je tot wel 30 dagen (overdag) dragen voordat je ze moet vervangen voor een nieuw paar.

Aanschafkosten daglenzen ten opzichte van maandlenzen
 

Daglenzen zijn in verhouding een stuk duurder ten opzichte van maandlenzen en dit is ook niet zo gek want  om een maand scherp te kunnen zien heb je bij daglenzen voor elk oog wel 30 stuks daglenzen nodig, dus voor één paar ogen komt dat dus neer op 60 daglenzen om een maand scherp te zien. Voor een maand scherpzicht heb je bij het gebruik van maandlenzen slechts 2 lenzen (1 Paar) nodig.

Aangezien maandlenzen meestal worden verkocht in een doosje welke 6 stuks maandlenzen in zitten, heb je dus voor een jaar scherp zicht in totaal 4 doosjes nodig. Daglenzen worden meestal in doosjes verkocht met een inhoud van 30 stuks daglenzen, dus voor een jaar scherp zicht heb je dus 24 doosjes daglenzen nodig. Aangezien je een doosje sferische maandlenzen al kan aanschaffen voor rond de 20 euro per doosje, kosten je deze maandlenzen je 80 euro per jaar. Een doosje sferische daglenzen van 30 stuks koop je ook voor rond de 20 euro per doosje, dus een jaar daglenzen daar betaal je in dit geval 480 euro voor.

Extra lenzenvloeistof kosten bij het dragen van maandlenzen
 

Een kleine kanttekening in dit voorbeeld is wel dat je bij maandlenzen nog lenzenvloeistof dient aan te schaffen om ze te onderhouden en dit is niet het geval bij daglenzen. Dus kies je voor maandlenzen dan komen hier nog ongeveer 60 euro aan jaarlijkse kosten voor de aanschaf van lenzenvloeistof bij. Dus volgens ons voorbeeld zie je dus dat je voor het dragen van daglenzen jaarlijks 340 euro meer betaald dan dat je voor maandlenzen zou kiezen.

Maandlenzen dien je dagelijks te onderhouden
 

Zoals hier boven al stond beschreven dien je bij maandlenzen dus flessen lenzenvloeistof die geschikt zijn voor zachte lenzen  aan te schaffen. Deze lenzenvloeistof is nodig om je lenzen te bevochtigen gedurende de nacht als ze in de lenshouder zitten. Lenzenvloeistof gebruik je niet alleen om uitdroging van je zachte lenzen mee te voorkomen. Lenzenvloeistof gebruik je ook om je maandlenzen mee te reinigen en te desinfecteren, want je wil uiteindelijk wel de hele maand helderzicht behouden. Het grote voordeel van daglenzen is dat je deze niet hoeft te onderhouden, je pakt uiteindelijk toch elke dag een nieuw paar, dus kies je voor gemak dan zijn daglenzen het makkelijkste in het gebruik.

Wat is de meest hygiënische lens van de twee?
 

Wat is de meest hygiënische lens en is dus het gezondste voor je ogen. Dat zijn veruit dan ook de daglenzen. Maandlenzen dien je dus dagelijks te onderhouden maar zelfs met dit dagelijks onderhoud zal een maandlens gedurende de maand dicht gaan zitten met vuil, vet en misschien wat eiwit en hierdoor zal de maandlens uiteindelijk niet meer maximaal ademend zijn en minder van het benodigde zuurstof naar het oog kunnen transporteren. Bij daglenzen pak je dus elke dag een nieuw paar en dit betekent dan ook maximaal zuurstoftransport door de lens en dit komt de gezondheid van je ogen zeker ten goede.

Het draagcomfort van beide lenzen


Als we kijken naar het draagcomfort van beide zachte lenzen, dan wint de daglens het hier ook van de maandlens. In de meeste gevallen zijn daglenzen dunner dan maandlenzen en hoe dunner de lens des te minder weerstand zal je ervaren waardoor je daglenzen minder op het oog voelt zitten ten opzichte van maandlenzen. Buiten het feit dat maandlenzen wat dikker zijn dan daglenzen waardoor je ze meer voelt zitten, zullen maandlenzen doordat ze vervuilen tijdens de maand ook meer gaan irriteren op het gevoelige hoornvlies van het oog.

Conclusie


Als we kijken naar het gemak, draagcomfort en de hygiëne dan wint de daglens het zeker van de maandlens. Als we kijken naar de aanschafprijs dan wint de maandlens het van de daglens. Dus kies je voor de prijs dan zal je op maandlenzen uitkomen, echter vind je de prijs niet belangrijk en ga je voor de gezondste manier van zachte lenzen dragen dan kies je voor daglenzen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.