opc_loader

Menu

Wanneer ben je toe aan een leesbril of computerbril? Naarmate je ouder wordt zal het instellend vermogen van beide ogen afnemen om op korte afstand scherp te zien. De ooglens die voorheen zo flexibel was wordt stugger naarmate we ouder worden en kan hierdoor onvoldoende plussterkte aanmaken (accommoderen) wat nodig is om op korte afstand scherp te zien. Dit inleveren aan instellend vermogen van de ooglenzen zal zo vanaf het veertigste levensjaar plaatsvinden. De ene persoon krijgt leesklachten als hij of zij 40 jaar is, de ander pas als hij 45 of misschien 47 jaar is. Heb je klachten op korte afstand dan kun je deze klachten oplossen door een computerbril of leesbril te gebruiken.

Computerbril vs Leesbril, wat is een computerbril en wat is nu het verschil met een leesbril? Kies je voor een leesbril dan kun je alles op leesafstand weer scherp zien (35 tot 45 cm). Dit is prima als je een boek leest of bijvoorbeeld op je tablet of op je smartphone kijkt, want deze houd je op een afstand van 35-45 cm. Wil je echter op het beeldscherm van je computer kijken die bijvoorbeeld op 80 centimeter staat dan zie je die niet scherp met je leesbril, omdat dit niet binnen het bereik van 35-45 cm valt. Nu kun je een enkelvoudige bril zo laten maken dat je rond de 80 centimeter scherp ziet zodat je alles goed kan lezen op je beeldscherm alleen daar kun je dus niet mee lezen op een afstand van 35-45 cm, dus ook dat is een bril met een beperking.

Wil je alles op leesafstand, maar ook op beeldschermafstand duidelijk zien met slechts 1 bril dan kun je voor één computerbril kiezen. De computerbril is een multifocale bril voor de korte afstand en men zal een kijkbereik hebben van ongeveer 35 cm tot 150 cm. De computerbril is dus de ideale bril om mee te lezen en om mee te computeren. Zit je achter een bureau dan kun je alles op je bureau scherp zien of het nu je toetsenbord, je beeldscherm of een document is wat op je bureau ligt, daarom wordt een computerbril (beeldschermbril) ook wel bureaubril genoemd.

Computerbril of Leesbril

Hoe werkt een computerglas? De opbouw van de computerglazen ziet er als volgt uit: Onder in het glas zit de topsterkte die je nodig hebt voor het lezen (leesbril sterkte), deze sterkte zwakt af in plussterkte (degressie) hoe hoger we door het computerglas kijken. Vaak zal een computerbril een degressie hebben in plussterkte van plus/minus 0.75 tot 1.25 dioptrie. Dus als voorbeeld: gebruik je normaal een leesbril van +1.50 dioptrie, dan zal je computerbril onder in het glas ook een sterkte van +1.50 dioptrie hebben en boven in het glas een sterkte van +0.50 dioptrie (bij een degressie van 1.00 dioptrie) en hierdoor kun je verder weg scherp zien.

Computerbril met blauwfilter


Computerbrillen zijn vaak ontspiegeld om geen last te hebben van reflecties van lichtbronnen zoals bijvoorbeeld een beeldscherm. Ook kan een computerbril een blauwlichtfilter bevatten om het dag- en nachtritme niet te verstoren. Een veel voorkomende klacht is namelijk dat men moeilijk in slaap kan komen als men nog laat op de avond achter de computer, tablet of smartphone zit en hier is een computerbril met blauwfilter dan ook gewenst.

Een computerbril kan gebruikt worden door personen die geen sterkte hebben voor veraf en door personen die contactlenzen voor veraf gebruiken. Personen die gebruik maken van multifocale contactlenzen kunnen geen gebruik maken van een computerbril.

Conclusie is dat men beter een computerbril (beeldschermbril) kan aanschaffen dan een leesbril, omdat je met deze bril op veel meer afstanden scherp kan zien en deze je veel meer comfort biedt. Diegene die ervaring heeft met een computerbril zal ook niet snel meer overstappen naar een gewone leesbril. Wil jij nu ook een computerbril kopen dan is het handig om te weten dat je vaak een computerbril vergoeding bij je zorgverzekeraar hebt als je een aanvullend pakket hebt (informeer hier naar bij je zorgverzekering).

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.