opc_loader

Menu

Slaapt u slecht, eet u veel zout of ervaart u stress? Dan kunt u wallen onder de ogen krijgen of donkere kringen onder de ogen krijgen. Omdat velen van ons dit hebben en een manier zoeken om dit te voorkomen of te verminderen. Gaan wij de oorzaken van wallen en donkere kringen onder de ogen nader bekijken en geven enkele tips en adviezen om ze te voorkomen of te verminderen.


Wat zijn wallen onder de ogen?


Wallen verschijnen als een kleine zwelling onder de ogen, wat voornamelijk een gevolg is van vochtophoping. Dit wordt vaak geassocieerd met slaapgebrek. Wallen zijn in de meeste gevallen een cosmetisch probleem, maar het komt ook voor dat wallen een medische aandoening kunnen zijn. Soms kan dit ernstig zijn, maar dat komt nauwelijks voor. 
 

Wat zijn de oorzaken van wallen?


Het krijgen van wallen kan verschillende oorzaken hebben. Aan de meeste oorzaken kunt u zelf wat doen, maar sommige ook niet. Wanneer dit niet het geval is, kunt u een medische ingreep ondergaan.

Een van de meest bekende oorzaken van wallen onder de ogen is slaapgebrek. Dit komt omdat het lymfevatenstelsel vocht afvoert. Wanneer u echter niet genoeg slaapt, kan dit systeem minder goed zijn werk doen, waardoor er vochtophoping kan ontstaan. 

Vaak komen wallen onder de ogen bij ouderen voor. Wanneer we ouder worden, verzakken de weefsels rondom onze ogen. Hierdoor verzakt er vet in de onderste oogleden, wat leidt tot een gezwollen aanblik. Daarnaast kan vocht zich in de nieuwe ruimte ophopen, wat uiteindelijk de wallen veroorzaakt.
 

Maar naast slaapgebrek en ouderdom zijn er nog tal van andere redenen waardoor wallen kunnen ontstaan:
 

  • Allergieën
  • Blootstelling aan de zon
  • Eczeem
  • Erfelijke aandoeningen
  • Het eten van veel zoute maaltijden, waardoor er meer vocht wordt vastgehouden.
  • Roken
     

Maar ook medische aandoeningen kunnen een oorzaak zijn voor wallen. Ondanks dat wallen vaak onschuldig zijn en vaak het gevolg zijn van niets anders dan slaapgebrek of andere veel voorkomende factoren. Zijn er toch enkele gevallen die een medische oorzaak kunnen hebben. 

Een medische oorzaak voor wallen is niet echt gebruikelijk, maar het kan voorkomen dat de wallen een gevolg zijn van bijnierdeficiëntie of schildklier-of nierproblemen. Hierbij kunnen ook medicijnen een rol spelen. En dan met name stimulerende middelen of het langdurig gebruik van pijnstillers die bijnieruitputting veroorzaken. Dit veroorzaakt namelijk ook wallen onder de ogen.

Als uw wallen lang aanhouden, pijnlijk of onaangenaam zijn en u maakt zich zorgen, dan adviseren wij om een optometrist te raadplegen over de klachten die u ervaart. 

Omdat de wallen onder de ogen meestal een cosmetisch probleem zijn, zou het geen probleem moeten zijn om contactlenzen te dragen terwijl u wallen onder de ogen heeft. U kunt dus gerust uw lenzen blijven dragen, tenzij de wallen onaangenaam of pijnlijk zijn.

Wanneer u ongemak ervaart bij het inbrengen van de contactlenzen, of wanneer de contactlenzen niet comfortabel en goed in uw ogen zitten, adviseren wij u de contactlenzen zo snel mogelijk te verwijderen.
 

Hoe kunt u wallen onder de ogen verminderen of er zo goed mogelijk van af komen?
 

Omdat wallen in de meeste gevallen een gevolg zijn van tijdelijke factoren, kunnen ze vanzelf over gaan. Het kan zijn dat de wallen een symptoom zijn van verzwakkende spieren en veroudering, dan zijn de wallen tot op zekere hoogte onvermijdelijk. 

Toch zijn er enkele manieren waarop u de veelvoorkomende oorzaken van wallen onder de ogen kunt aanpakken. Als de wallen blijven aanhouden, kan het een optie zijn om een ooglidcorrectie te laten doen. 
 

Hieronder een paar oplossingen om de wallen aan te kunnen pakken:
 

Langer en beter slapen: Gebrek aan rust en slaap is een van de meest voorkomende redenen waardoor wallen onder de ogen kunnen ontstaan. Dus wanneer u consistenter en langer slaapt met regelmatige uren kan dit bijdragen aan een gezondere levensstijl en uw wallen verminderen 

Het gebruik van antihistaminica: Het kan zijn dat allergieën een aanleiding kunnen zijn van gezwollen ogen. Door het gebruik van antihistaminica, kunt u de effecten van de allergie, waaronder de wallen zelf, verminderen. 

Het verminderen van stress: Stress kan leiden tot slaapgebrek en gezwollen ogen. Lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl kunnen u helpen uw stress te verminderen en uw geestelijke gezondheid te verbeteren. U zit dan ook beter in u vel en slaapt automatisch ook beter. Genoeg rust en ontspanning is belangrijk voor de vermindering van wallen.

Eet minder zout en meer ijzerrijk voedsel: Door het eten van zout, houdt vocht zich vast in het lichaam, waardoor een vochtophoping onder de ogen als gevolg kan ontstaan. Een vermindering in zoutinname kan helpen bij het verminderen van de wallen. Door meer ijzerrijk voedsel te eten komt er meer zuurstof in de weefsels in uw lichaam en kunnen donkere kringen onder de ogen worden voorkomen. Dit kan erg handig zijn voor degenen die bloedarmoede hebben, bovendien helpt het eten van voedsel dat rijk is aan ijzer namelijk ook om deze symptomen te verminderen. 

Verwijder voor het slapengaan dagelijks make-up: Het is belangrijk uw gezicht te wassen en uw make-up eraf te halen voordat u gaat slapen. Wanneer u oogmake-up laat zitten tijdens uw slaap, kan dit irritatie geven aan de ogen met als gevolg dat de kans op een infectie groter wordt.

Het verminderen van uw alcoholinname: Uitdroging door de inname van alcohol kan leiden tot donkere kringen en wallen onder u ogen. Het verminderen van uw alcoholinname, wat bijdraagt aan uitdroging, kan de wallen helpen te verminderen. 

Gebruik zonnebrandcrème: Blootstelling aan de zon kan veroudering versnellen, wat dus uiteindelijk kan leiden tot wallen onder de ogen, omdat de weefsels verzakken. Door het gebruik van zonnebrandcrème kunt u uw lichaam, waaronder het gebied rond de ogen beschermen tegen UV-stralen. 

Gebruik retinol-crème in uw dagelijkse huidroutine: Retinol wordt gebruik om o.a. veroudering, acne en psoriasis aan te pakken. Dit ingrediënt houdt verband met vitamine A. De huid kan het collageentekort hierdoor verbeteren. Retinol wordt meestal in een vloeibare vorm of als crème-gel aangebracht. Dit wordt dan eenmaal per dag aangebracht op de wallen onder de ogen..

Gehydrateerd blijven: Uitdroging kan een belangrijke factor zijn van wallen onder de ogen. Daarom is het belangrijk dat we genoeg vocht binnen krijgen door de dag heen. Experts bevelen aan ongeveer 2 liter vloeistof per dag te drinken. 

Maak gebruik van een kwalitatief goed verkoelend oogmasker. Verkoeling zal de zichtbaarheid van wallen namelijk doen verminderen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.