opc_loader

Menu

Er zijn twee hoofdcategorieën lenzen, namelijk de harde lenzen en de zachte lenzen. Nu zijn de zachte lenzen de meest verkochte lenzen bij de opticien en ook online worden er eigenlijk alleen maar zachte lenzen verkocht. Als we deze meeste verkochte zachte lenzen er eens uitlichten dan kunnen we deze zachte lenzen ook weer onderverdelen in drie soorten, die elk een verschillende draagtijd hebben t.o.v. elkaar, namelijk de daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. De daglenzen, weeklenzen en maandlenzen zijn alledrie te bestellen als sferische lenzen, torische lenzen en multifocale lenzen. Maar waarom kiest de ene persoon nu voor daglenzen en de andere persoon voor bijvoorbeeld maandlenzen of weeklenzen? We lichten de drie verschillende soorten er hier uit en leggen uit wat de voor- en nadelen zijn.

Zachte lenzen soorten


- Daglenzen: De daglens is een zachte lens en deze kun je zoals de naam al doet vermoeden één dag dragen. De grote voordelen van daglenzen zijn dat ze erg dun zijn en ze de gebruiker een enorm hoog draagcomfort bieden, dit komt omdat je ze eigenlijk niet voelt zitten. Vooral voor personen met gevoelige ogen die maandlenzen dragen en deze continue blijven voelen tijdens het dragen, voor diegene kan de stap naar een dunnere lens zoals een daglens de oplossing zijn om een beter draagcomfort te realiseren. Een ander groot voordeel van daglenzen is dat het de meest hygiënische manier van lenzen dragen is, dit komt namelijk door het vervangingstermijn. Je pakt elke dag namelijk een nieuwe set frisse lenzen, zet deze 's morgens in, je draagt ze de hele dag en gooit ze 's avonds weg als je naar bed gaat. Niks geen gedoe met grondig onderhouden van je lenzen, zoals je dat bijvoorbeeld wel ziet bij maandlenzen, want die moet je dagelijks reinigen, gedurende een maand om helder zicht te houden en bacteriën geen kans te geven. Ook heb je bij het gebruik van daglenzen geen aparte lenzenvloeistof meer nodig, omdat elke daglens apart zit verpakt in een houdertje met lenzenvloeistof. De daglenzen worden meestal geleverd in een doosje van 30 stuks, waar dus elke lens apart in een blister met vloeistof zit.

Naast de voordelen zijn er ook wat nadelen bij daglenzen, tenminste voor zover je dit echt nadelen kan noemen. Daglenzen zijn over het algemeen duurder in het gebruik t.o.v. weeklenzen of maandlenzen, dit komt natuurlijk omdat je veel meer lenzen nodig hebt om een maand lang scherp te kunnen kijken en bovendien zitten al die lenzen ook nog eens apart verpakt. Ook zijn de lenzen wat dunner, dit betekent dat je bij het inzetten van lenzen men wat voorzichtiger moet zijn omdat de lens iets sneller kan scheuren t.o.v. bijvoorbeeld een maandlens die van nature een wat dikkere lens is.

- Weeklenzen: Weeklenzen zijn vaak minder bekend t.o.v. daglenzen en maandlenzen. Weeklenzen zijn eigenlijk een product van de lenzenfabrikant Johnson en Johnson en worden verkocht onder de naam Acuvue Oasys of Acuvue 2. Het grote voordeel van weeklenzen is dat deze de gebruiker een fijn draagcomfort bieden, dit komt omdat deze lenzen minder dik zijn dan maandlenzen. Ook is het dragen van weeklenzen een gezonde manier van lenzen dragen omdat weeklenzen namelijk hoog zuurstofdoorlatend zijn. Het is namelijk belangrijk dat je je ogen niet teveel afsluit van zuurstof tijdens het dragen van lenzen, omdat je je ogen namelijk wel in goede conditie moet houden, zeker om klachten zoals vaatingroei tegen te gaan. Weeklenzen vervang je om de 2 weken, dit is dus een hygiënische manier van lenzen dragen. Je kunt weeklenzen ook continue dragen, dus voor 24 uur per dag, echter dan zul je ze om de week moeten vervangen voor een nieuw paar. Weeklenzen zijn in verhouding vaak goedkoper dan daglenzen.

Enkele redenen waarom men niet voor weeklenzen zouden kiezen, kunnen zijn; Weeklenzen zijn vaak in verhouding wat duurder dan maandlenzen. Men moet vaak goed bijhouden wanneer de 2 weken zijn verstreken om de lenzen op tijd te vervangen. Het continue dragen van weeklenzen, dus 1 week aan één stuk dragen is niet voor iedereen geschikt, men zal zich eerst moeten laten inlichten door een opticien, lensspecialist of optometrist of zijn of haar ogen hiervoor geschikt zijn.

- Maandlenzen: Maandlenzen zijn de meest bestelde zachte lenzen wereldwijd. Er is namelijk ook veel keus in de categorie maandlenzen omdat alle lensfabrikanten verschillende soorten maandlenzen in hun assortiment hebben. Ook worden maandlenzen net zoals dag- en weeklenzen gemaakt in sferische, torische en multifocale uitvoeringen. Het dragen van maandlenzen is in verhouding vaak de goedkoopste manier van lenzen dragen als we dit vergelijken met het dragen van daglenzen en weeklenzen. Je hoeft slechts eenmaal per maand je lenzen te vervangen voor een nieuwe set, vaak doe je dit op de eerste dag van de maand en zo weet je precies als er een nieuwe maand aanbreekt dat het weer tijd is om je maandlenzen te vervangen.

Een minpuntje als je maandlenzen draagt is het onderhoud. Waar je bij daglenzen of weeklenzen je lens om de dag of om de week vervangt, moet je met een set maandlenzen 30 dagen kunnen doen. Dit betekent dat je je maandlenzen dagelijks goed moet schoonmaken en desinfecteren, je wil tenslotte 30 dagen lang goed kunnen zien met je lenzen en niet dat je de laatste week van de maand slecht ziet omdat je lenzen zo vervuilt zijn. Ook uit hygiënisch oogpunt is het dagelijks reinigen en desinfecteren van maandlenzen belangrijk, want een oogontsteking daar zit toch niemand op te wachten. Vervang daarom ook dagelijks je lenzenvloeistof in de lenshouder en desinfecteer iedere dag weer je maandlenzen met een goede desinfecterende lenzenvloeistof.

Vervang tijdig je lenzen


Het tijdig vervangen van lenzen is belangrijk en men dient deze termijn niet te overschrijden om optimaal zicht te behouden, draagcomfort te behouden en de gezondheid van de ogen op peil te houden. Je hoort het nog weleens dat men de draagtijd van lenzen niet zo serieus neemt, een daglens draagt men langer dan een dag, een weeklens draagt men een maand en maandlenzen draagt men niet één maand, maar twee maanden of wel drie maanden. Of het nu om dag, week, of maandlenzen gaat ieder van deze 3 soorten wordt van een ander materiaal gemaakt en elk materiaal gaat ook maar een bepaalde tijd mee (slijtvastheid van het materiaal) en laat ook maar een bepaalde tijd voldoende zuurstof door (het ene materiaal slibt sneller dicht dan het andere). Dus houd je altijd aan de draagtijd, doe je dit niet dan kan er op termijn zelfs schade aan de ogen ontstaan door het dragen van lenzen en is een bezoek aan de oogarts nodig.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.