opc_loader

Torische lenzen

Torische lenzen

Torische lenzen – Lenzen met cilinder


Er zijn momenteel erg veel verschillende soorten lenzen te bestellen en één soort daarvan dat zijn de torische lenzen ook bekend als de lenzen met cilinder. De andere twee varianten die er te bestellen zijn, zijn de sferische en multifocale lenzen.

Maar wat zijn torische lenzen nu eigenlijk en waar dienen ze voor? Torische lenzen zijn lenzen met een cilinder en deze kunnen de oogfout astigmatisme corrigeren. Personen die last hebben van astigmatisme daarbij wordt het licht wat het oog binnenvalt in twee richtingen die loodrecht op elkaar staan anders gebroken en deze beelden vallen dus op twee verschillende plekken in het oog i.p.v. op één plek zoals je dat ziet bij personen die sferische lenzen dragen. In feite zou je het oog van de astigmaat kunnen vergelijken met de vorm van een rugbybal (in de ene richting een sterke kromming en haaks daarop een minder sterke kromming) terwijl een persoon die een sferische lens draagt, daarbij kun je het oog vergelijken met een voetbal (in alle richtingen dezelfde kromming).

Hoe kun je astigmatisme corrigeren?

Heb je geen last van astigmatisme dan kun je je oog corrigeren met een sferische lens. Je kunt door een plus of min sterkte het brandpunt naar voren of naar achteren leggen. De opticien bepaalt met welke sterkte het brandpunt op het netvlies valt waardoor men alles weer optimaal scherp kan zien.

Heb je echter wel last van astigmatisme, dus er vallen dan twee beelden in het oog, dan heb je dus een lens nodig die twee beelden kan corrigeren en dit tot één brandpunt kan maken welke dan op het netvlies van het oog wordt geprojecteerd. De lenzen die twee beelden kunnen corrigeren zijn dus de lenzen met cilinder beter bekend als de torische lenzen. Torische lenzen zijn zowel als harde lenzen als zachte lenzen te bestellen en daarbij zijn de zachte torische lenzen het meest verkocht.

Wil je zachte torische lenzen bestellen? Dan heb je de keuze uit torische daglenzen, torische weeklenzen en maandlenzen en torische jaarlenzen. Echter worden torische jaarlenzen bijna niet meer verkocht en dit is omdat jaarlenzen veel minder hygiënisch zijn dan lenzen die je sneller vervangt voor een nieuw paar zoals maandlenzen, weeklenzen of daglenzen. Zachte lenzen gaan op den duur door het gebruik namelijk dicht zitten en vervuilen waardoor ze nog te weinig zuurstof doorlaten. Dus hoe sneller je een paar zachte lenzen vervangt des te beter dit voor de ogen is.

Wat zijn de beste torische lenzen?
 

Momenteel zij er heel wat torische lenzen te bestellen afkomstig van veel verschillende fabrikanten, maar welke zachte torische lenzen zijn nu eigenlijk het beste? Kies ten eerste voor torische lenzen die zeer veel zuurstof doorlaten, want dit is namelijk zeer belangrijk om de gezondheid van je ogen goed op peil te houden. Daarnaast kun je als je torische lenzen gaat bestellen er rekening mee houden dat het type lens dat je besteld niet te snel uitdroogt. Ook is het aan te raden om voor torische lenzen met een UV-filter te kiezen om schadelijk UV-licht zoveel mogelijk te filteren, want als je ogen veelvuldig aan schadelijk UV-licht worden blootgesteld dan zullen ze sneller verouderen.

Enkele torische lenzen die alle bovenstaande beschreven kenmerken bevatten zijn o.a.


Torische lenzen onderhouden


Zachte torische lenzen dien je net zoals sferische en multifocale goed te onderhouden en dit kun je bijvoorbeeld doen met een goede alles in één lenzenvloeistof zoals de Acuvue Revitalens, Optifree Express of de Biotrue lenzenvloeistof. Al deze vloeistoffen kunnen zowel zachte lenzen bevochtigen, reinigen en desinfecteren. Mocht er toch nog eiwitaanslag op je torische lens zitten dan kun je ook nog een aparte eiwitreiniger gaan gebruiken (dit hoeft natuurlijk niet bij lenzen die je snel vervangt zoals daglenzen).

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.