opc_loader

Menu

Je hoort het steeds vaker dat mensen Nachtlenzen dragen. We kennen allemaal wel de harde lenzen of zachte lenzen en deze zijn vaak ook nog verkrijgbaar in verschillende types, zoals: daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. 

Maar wat zijn dan nu Nachtlenzen? Ten eerste, Nachtlenzen is een merknaam, net zoals je verschillende benamingen hebt voor multifocale brillenglazen. Het type lens heet oorspronkelijk Ortho-K lens. Ortho-K staat voor Orthokeratologie. Er zijn verschillende leveranciers die dit type lens maken, bovendien hebben ze niet allemaal hetzelfde sterktebereik. Echter zullen we in deze text over Nachtlenzen spreken i.p.v. Ortho-K lens, omdat de consument voornamelijk de benaming nachtlenzen kent. 

Bij Nachtlenzen wordt er gebruikgemaakt van speciale zeer hoogzuurstofdoorlatende harde contactlenzen. Deze speciale harde contactlenzen worden gebruikt om bij bijziendheid (=myopie) gedurende de nacht de sterkte te corrigeren zodat er gedurende de dag geen bril of andere contactlenzen nodig zijn. Inmiddels zijn er trouwens ook OrthoKeratologie lenzen verkrijgbaar welke een leessterkte kunnen corrigeren.

Toepassingen van Nachtlenzen:
    • Minsterkte (bijziendheid tot ca. -4.50 Dioptrie), Cylindersterkte van -0.75 t/m -1.50 Dioptrie
    • Kinderen, echter zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn hierbij belangrijk
    • Monovisie effect, 1 lens dragen, het andere oog ongecorrigeerd laten
    • Myopie behandeling, ook te gebruiken in combinatie met andere therapieën (Atropine druppels)
    • Multifocale toepassingen

Redenen om voor Nachtlenzen te kiezen:
    • Veilige tegenhanger voor Refractieve chirurgie, ooglaseren
    • Volledig omkeerbaar, stop je, dan komt je sterkte weer volledig terug
    • Brilvrij door het leven kunnen gaan, zonder ingrijpende behandeling
    • Overdag geen last van stofjes onder de lenzen
    • Ideaal tijdens (contact)sporten, zwemmen (zwemmen met lenzen wordt afgeraden), bezigheden met veel stofvorming (tuinieren, paardrijden)
    • Myopie-controle, de Nachtlenzen hebben een afremmend effect op het toenemen van de minsterkte

Draag je al contactlenzen, dan is het belangrijk de lenzen voor de aanmeting van de Nachtlenzen minimaal 1-2 weken niet te hebben gedragen. Zijn dit voorheen harde contactlenzen geweest, dan kan deze termijn zeker met 2 weken worden verlengd. Het hoornvlies moet namelijk zo stabiel mogelijk zijn en geen afdrukken van de oude contactlenzen vertonen. De hoornvliesbolling wordt nauwkeurig opgemeten met een speciaal instrument, de corneatopograaf. Dit instrument maakt als het ware een soort landkaart van het oog. De oogmeting wordt volledig opnieuw uitgevoerd en op basis van de krommingen van het hoornvlies en de gemeten oogsterkte worden de speciale lenzen volledig op maat gemaakt.

Hoe werken Nachtlenzen nu?


Het speciale van Nachtlenzen is dat ze een zogenoemde “reversed geometry” hebben, dit betekent dat de centrale bolling van de contactlens wat vlakker is, in de midperiferie staat de bolling van de lens iets af en de randen sluiten mooi aan op de hoornvliesbolling. De Nachtlenzen worden ’s nachts gedragen, dankzij de speciale vorm zal door middel van drukverschillen onder de contactlens het epitheel (bovenste laagje van het hoornvlies) iets “verplaatsen en platter geduwd” worden. Deze manier van “vervormen” van het hoornvlies gebeurt heel geleidelijk en gecontroleerd. Eigenlijk kun je het dragen van Nachtlenzen een beetje vergelijken met het dragen van een beugel.

De Nachtlens controles bij een contactlensspecialist of optometrist zullen in de eerste periode wat vaker zijn, gemiddeld kom je na de eerste nacht, na een week, na een maand, na drie maanden en daarna elke 6 maanden op controle. Afhankelijk van de oorspronkelijke sterkte zul je na enkele nachten al behoorlijk goed zonder bril kunnen zien, dit kan in de eerste 1-2 weken soms nog wel wat onstabiel zijn. Bijvoorbeeld in de ochtend goed zicht, gedurende de dag wordt het zicht weer langzaam minder, in de komende 4-6 weken zal de sterkte volledig stabiliseren. Mocht de sterkte wat achter blijven dan kan de contactlensspecialist of optometrist de lenspassing iets voor je laten aanpassen en de lenzen voor je omruilen. 

Mocht je in de eerste periode het als erg vervelend ervaren om overdag slecht te gaan zien, dan kun je vragen voor een tijdelijke zachte contactlens voor overdag met jouw reststerkte. Het is ook mogelijk om de Nachtlenzen overdag in te zetten, het zicht zal dan direct gecorrigeerd zijn. De Nachtlenzen worden, wanneer ze overdag gedragen worden, wel als iets minder comfortabel beschouwd dan het dragen van zachte lenzen. 

Onderhoud van Nachtlenzen


Het is erg belangrijk dat Nachtlenzen goed worden onderhouden, uiteraard in verband met veiligheid en hygiëne. Je draagt deze contactlenzen namelijk ’s nachts waarbij er geen continue traanuitwisseling plaatsvindt onder de contactlenzen, dit in tegenstelling tot overdag, waarbij je ook nog frequent knippert. Vervuiling op de lens of vuiltjes in het traanvocht kunnen hierdoor dus niet goed weggespoeld worden. Daarnaast is het van belang dat de binnenzijde van de Nachtlens, welke voor de correctie verantwoordelijk is, glad en schoon blijft. Ophopen van aanslag, eiwitten en vetten, zorgt voor een onregelmatig oppervlak en zodoende voor een heel onstabiel zicht. 

Omdat de Nachtlenzen van een speciaal materiaal gemaakt zijn en soms voorzien zijn van een speciale behandeling, is het niet aan te raden om met schurende reinigers te gaan werken. Wij adviseren je voordat je je Nachtlenzen uithaalt in de ochtend je handen goed te wassen. Nadat je je Nachtlenzen hebt uitgenomen, kun je deze reinigen met Menicon Spray and Clean. Na de reiniging kun je de Nachtlenzen goed afspoelen met Saline (zoutoplossing) om ze daarna te bewaren in een schone lenshouder gevuld met Menicare Pure of Menicare Plus. Wanneer je de Nachtlenzen de volgende nacht inzet, is het prettig de Nachtlenzen voor het inzetten even in te wrijven met een beetje inzetvloeistof zoals bijvoorbeeld de Menicare Pure (of Menicare Plus). Voor een extra intensieve reiniging kun je dus altijd gebruikmaken van de Menicon Progent SP-intensief, dit is een intensiefreiniger waar de Nachtlenzen gedurende ongeveer 30 minuten in staan. Let op, dit middel kan flinke vlekken veroorzaken op bijvoorbeeld kleding en dit middel moet je altijd goed van de Nachtlenzen afspoelen (bijvoorbeeld met een zoutoplossing) alvorens je ze inzet (lees ook altijd de gebruiksaanwijzing goed door).

Nachtlenzen worden uitsluitend aangemeten door een hiervoor opgeleide vakproffessional, zoals een contactlensspecialist of optometrist. De Nachtlenzen prijs en de aanmeting is per aanbieder nogal verschillend, maar de kosten van Nachtlenzen kunnen per jaar tussen de 400 en 500 euro zijn en hiermee zijn deze contactlenzen in verhouding een stuk duurder in het gebruik t.o.v. zachte contactlenzen. De Nachtlenzen ervaringen zijn grotendeels positief want deze contactlenzen hebben veel voordelen en weinig nadelen, Nachtlenzen kun je gebruiken om een sterkte van -4.00 en zelfs -4.50 goed te corrigeren.

De onderhoudsmiddelen, zoals Menicare Pure of Plus, Menicon Spray and Clean en de Menicon Progent SP-intensief reiniger die je kunt gebruiken om je Nachtlenzen in te bewaren en mee te reinigen kun je voordelig en snel bestellen op Contactlenzen.net

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.