opc_loader

Menu

Hoe fijn is dat, je draagt lenzen omdat je een bril niet mooi of niet handig vindt. Je hebt met lenzen namelijk veel meer bewegingsvrijheid t.o.v. een bril, zeker als we kijken naar onze sociale bezigheden zoals bijvoorbeeld het sporten. Met sporten is een bril totaal niet handig, de bril kan van je hoofd af vliegen of met bal sporten kan er vol een bal op terechtkomen waarna je bril flink krom of misschien wel onherstelbaar beschadigd zal zijn. Dus lenzen dragen tijdens het sporten is een veel betere optie, behalve bij het zwemmen, want zwemmen met lenzen is een echte No Go en dit geldt ook voor het douchen met lenzen. Eigenlijk alle bezigheden waarbij de lenzen in aanraking met water komen is een No Go en of dat nu kraanwater, chloorwater uit het zwembad of water uit een recreatie zwemplas is, het kan allemaal niet.

Zwemmen met lenzen


Waarom zwemmen met lenzen ten strengste wordt afgeraden is omdat water namelijk bacteriën en gevaarlijke micro organismen bevatten. Dus als water in aanraking komt met de lenzen dan zullen de lenzen de bacteriën en micro-organismen opnemen, dit komt omdat de lenzen als een soort van spons werken. Stel dat je maandlenzen draagt tijdens het zwemmen dan zullen deze onherroepelijk in aanraking komen met het zwembadwater en dan kunnen bacteriën, virussen en micro-organisme zich gaan nestelen in de lenzen. Blijf je dan met deze lenzen nog een hele tijd rondlopen omdat het paar jaarlenzen, maandlenzen of weeklenzen nog niet aan vervanging toe is, dan is er een verhoogde kans op het krijgen van een oogontsteking.

Kun je dan helemaal niet zwemmen met lenzen in? Met jaarlenzen, maandlenzen en weeklenzen kun je dus niet gaan zwemmen, echter met een setje daglenzen is dit wel mogelijk. De voorwaarden is wel dat je het paar daglenzen na het zwemmen dan ook direct weggooit. Er is wel altijd de mogelijkheid aanwezig dat je een lens (daglenzen) kan kwijtraken tijdens het zwemmen, dus neem wel altijd een reserve setje daglenzen mee.

Ook kun je i.p.v. lenzen een zwembril gebruiken tijdens het zwemmen. Dit kan zowel een zwembril zonder sterkte zijn als een zwembril op sterkte. Gebruik je een zwembril zonder sterkte en combineer je dit met het dragen van jaarlenzen, maandlenzen of weeklenzen zorg er dan voor dat de zwembril goed afsluit en dat het water niet in contact komt met de lenzen. Wil je niet zwemmen met je lenzen in en dit combineren met een zwembril zonder sterkte omdat je het risico niet wil lopen dat er toch water in aanraking komt met je lenzen, kies dan voor een zwembril met sterkte. Zwembrillen op sterkte kun je bij menig opticien laten aanmeten.

Douchen met Lenzen


Het douchen met lenzen is net zoals het zwemmen met lenzen in, niet aan te raden. Ga je met lenzen douchen dan zal er toch altijd water in aanraking komen met de lenzen. Zelfs al probeer je je ogen zo goed mogelijk dicht te houden tijdens het douchen, toch zal er wat water tussen de oogleden heen komen en dan met de lenzen in aanraking komen. Dus het advies is dan ook om tijdens het douchen je lenzen niet in te hebben.

Lenzen in contact met water


Eigenlijk komt het er op neer dat water nooit in contact mag komen met je lenzen. Het enige waarmee lenzen in contact mogen komen is lenzenvloeistof, oogdruppels en natuurlijk je eigen traanfilm. Dus je lenzen afspoelen met kraanwater mag dus ook niet en is uit den boze, want een ontstoken oog of ontstoken ogen met alle gevolgen van dien, dat is echt niet iets wat je wilt.

Let op! Dit artikel is geen medisch advies. Wil je meer informatie, contact dan altijd een specialist zoals een opticien, contactlensspecialist, optometrist of oogarts.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.