opc_loader

Menu

Draag je contactlenzen dan heb je waarschijnlijk zoals vele andere lensdragers nooit over de technische eigenschappen van een contactlens nagedacht. Maar er zijn 3 belangrijke eigenschappen van een contactlens welke de contactlens zo uniek maakt. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten contactlenzen van verschillende fabrikanten te koop en allemaal zijn ze technisch net iets anders. Lees hier waar je op moet letten wil je het meeste comfort en het scherpste zicht ervaren van je contactlenzen. Ook zal een contactlens die premium eigenschappen bezit de gezondste manier van contactlenzen dragen zijn.

Bevochtigbaarheid van de contactlens


De bevochtigbaarheid  van de contactlens dat is het gemak waarmee vloeistof zich over het oppervlak van de contactlens verspreidt. Er is nogal wat verschil in de graad van bevochtigbaarheid bij de vele aangeboden contactlenzen. De graad van bevochtiging speelt een cruciale rol in hoe comfortabel een contactlens uiteindelijk is om te dragen. Contactlenzen met een hoge bevochtigbaarheid voorkomen veranderingen in het oppervlak van het ooglid die de contactlens raakt wanneer de lensdrager moer knipperen. De bevochtigbaarheid is ook van groot belang om de opbouw van afzettingen op de contactlens te voorkomen. Door de huidige contactlenstechnologie zijn contactlenzen beter bevochtigbaar geworden dan vroeger. Door de toevoeging van speciale bevochtigingsmiddelen komen ze meer overeen met het menselijk oog, waardoor de huidige contactlenzen van vandaag aanzienlijk comfortabeler zijn dan voorheen.

Zuurstofdoorlaatbaarheid van een contactlens


De zuurstofdoorlaatbaarheid is de hoeveelheid zuurstof die door de contactlens kan gaan om uiteindelijk het oog te bereiken. Elk deel van het lichaam, dus ook de ogen hebben zuurstof nodig, dus de zuurstofdoorlaatbaarheid heeft veel invloed op de gezondheid en het comfort van de ogen. De zuurstofdoorlaatbaarheid van een contactlens wordt uitgedrukt met een getal die bekend staat als Dk/t waarde. D staat voor diffusie, dat is hoe snel de zuurstof door de contactlens gaat. K staat voor oplosbaarheid, de hoeveelheid zuurstof in het contactlensmateriaal. T staat voor de dikte van de contactlens. In de regel geldt: Hoe dikker de contactlens, des te minder zuurstof er kan passeren.

Een hoge Dk/t waarde betekent dan ook een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid. Dus een Contactlens met een Dk/t van 147 Zoals bijvoorbeeld de Acuvue Vita lens laat meer zuurstof door dan een lens met een Dk/t van 24 zoals de Solflens 38 lens en daarmee is de Acuvue Vita in dit voorbeeld dus gezonder voor het oog. In vergelijking met de eerdere generatie contactlenzen hebben de huidige veel verkochte hydrogel en silicone hydrogel lenzen een veel hogere zuurstofdoorlaatbaarheid. Vroeger hadden contactlenzen zelfs een Dk/t waarde van minder dan 10, terwijl de huidige zachte contactlenzen die er te koop zijn een Dk/t waarde van wel 150 tot 160 kunnen hebben. Contactlenzen met een hoge Dk/t hebben dus een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en laten de ogen ademen, waardoor complicaties kunnen worden voorkomen die kunnen leiden tot verschillende oogaandoeningen zoals bijvoorbeeld een oogontsteking of vaatingroei.

Watergehalte van de contactlens


Verwar bevochtigbaarheid niet met watergehalte. Het watergehalte verwijst namelijk naar de hoeveelheid water in een contactlens. Fabrikanten drukken het watergehalte van contactlenzen uit in procenten. Zo hebben de Bausch en Lom Ultra contactlenzen een watergehalte van 46%. Contactlenzen met een hoog watergehalte zijn lenzen met een watergehalte van ten minste 50%. Het is echter niet zo dat contactlenzen met een hoger watergehalte beter zijn voor mensen die last hebben van droge ogen, terwijl dit wel vaak wordt gedacht. Het is juist zo dat contactlenzen met een hoog watergehalte gemakkelijker uitdrogen door onvermijdelijke omgevingsfactoren zoals vervuiling, vuil en stof. Bovendien hebben contactlenzen met een hoog watergehalte de eigenschap om vocht uit de traanfilm te trekken waardoor je juist last kan krijgen van droge ogen omdat de traanfilm juist het oog moet bevochtigen. 

Conclusie


De conclusie is dat er niet een contactlens is die het beste is, iedere contactlens heeft net een iets andere combinatie van bevochtigbaarheid, zuurstofdoorlaatbaarheid en watergehalte. Contactlenzen die voor jou het beste zijn betreffende de gezichtsscherpte en comfort, kunnen voor een ander persoon heel anders uitpakken. Als je huidige contactlenzen oncomfortabel aanvoelen of je hebt irritaties of het zicht is niet optimaal, raadpleeg dan altijd je contactlensspecialist zodat deze het kan onderzoeken en indien nodig andere contactlenzen kan voorschrijven.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.