opc_loader

Menu

Je hebt er vast weleens van gehoord, van de silicone hydrogel lenzen. Maar wat zijn dat nu eigenlijk silicone hydrogel lenzen en welke voordelen hebben ze?

Het is goed om te weten dat de meest geproduceerde zachte lenzen van dit moment van het materiaal silicone hydrogel worden gemaakt in plaats van het traditionele materiaal hydrogel. Een lens die gemaakt is van een silicone hydrogel materiaal zal veel meer zuurstof doorlaten naar het oog (hoornvlies) dan een lens die gemaakt is van een hydrogel materiaal (een niet silicone materiaal). Buiten het grootse voordeel dat silicone hydrogel lenzen veel zuurstof doorlaten naar het oog zijn ze ook nog eens flexibel en hebben ze een prima draagcomfort mede dankzij de goede hydraterende eigenschap van deze lens. De zuurstoftransmissie van een lens wordt uitgedrukt in een Dk/t getal en hoe hoger dit getal hoe meer zuurstof de lens doorlaat.

Hoog zuurstof doorlatende lenzen
 

Als we geen lenzen dragen dan zal er voldoende zuurstof het oog bereiken. Gaan we echter lenzen dragen dan gaan we het oog afsluiten van deze zuurstof. Nu is het dus belangrijk dat we kiezen voor silicone hydrogel lenzen in plaats van zachte lenzen die van een ander materiaal gemaakt zijn om ervoor te zorgen dat er toch zoveel mogelijk zuurstof het hoornvlies van het oog zal bereiken. Je ogen hebben namelijk voldoende zuurstof van buitenaf nodig om in goede gezondheid te blijven, dit komt omdat de cellen van het hoornvlies namelijk geen zuurstof van binnenuit krijgen, dus we moeten er dan ook voor zorgen dat de ogen niet te veel worden afgesloten van dit noodzakelijke zuurstof. Draagt men echter toch lenzen die te weinig zuurstof doorlaten dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van de ogen, denk daarbij aan het krijgen van vaatingroei.

Dus kies je voor een gezonde manier van lenzen dragen kies dan voor een silicone hydrogel lenzen met een zo hoog mogelijke Dk/t waarde. Daar de meeste lensdragers kunnen kiezen voor een silicone hydrogel lens is dit toch echter niet voor iedereen weggelegd en dit komt omdat sommige personen (gevoelige ogen) namelijk niet goed reageren op dit materiaal. Zij zullen dan ook moeten kiezen voor lenzen die van een niet silicone materiaal zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld de Acuvue 2 lenzen van Johnson en Johnson.

Kies voor silicone hydrogel lenzen
 

Draag je lenzen of wil je lenzen laten aanmeten vraag dan altijd bij je contactlensspecialist of hij of zij silicone hydrogel lenzen bij je aanmeet als dit mogelijk is. Een van de betere silicone hydrogel lenzen en ook op onze site te bestellen zijn onder andere de volgende maandlenzen: Acuvue vita of Acuvue vita for astigmatism beide met een Dk/t van 147. Als je liever toch voor weeklenzen kiest dan zijn de Acuvue Oasys lenzen een prima keuze en deze zijn te bestellen in zowel een sferische (Dk/t 147), torische (Dk/t 129) als multifocale uitvoering (Dk/t 147). Ook zijn er silicone hydrogel daglenzen te bestellen en een goede keus zou bijvoorbeeld zijn: de Precision1 (sferische daglenzen met een Dk/t van 100) of de Precision1 for astigmatism (torische daglenzen met een Dk/t van 90) afkomstig van Alcon. Alle lenzen fabrikanten hebben tegenwoordig wel één of meerdere silicone hydrogel lenzen in het assortiment, dus er is voor iedereen wel een geschikte lens te koop.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.