opc_loader

Slapen met lenzen

Slapen met lenzen

Slapen met lenzen 


Slapen met lenzen kan dat eigenlijk? Is slapen met lenzen gevaarlijk en welke gevolgen heeft dit? Bijna iedereen die lenzen draagt zal het wel eens een keer meemaken, dat je wakker wordt en denkt wat is het beeld toch wazig of je vraagt je af waarom je ogen zo vreemd aanvoelen en dan kom je erachter dat je hebt geslapen met je lenzen in. Je kunt onder andere je lenzen vergeten uit te doen voordat je gaat slapen omdat je ze eigenlijk niet voelt zitten of je hebt lekker een avondje doorgezakt en bent daardoor vergeten je lenzen uit te doen.

Slaap je met je lenzen in dan zal dit met de meeste lenzen niet goed zijn voor je ogen en dit heeft dan ook gevolgen. Het punt is eigenlijk dat je het oog teveel afsluit van zuurstof en de lens zal ook teveel uitdrogen waardoor de lens vast aan het oog kan komen te zitten. Het gevolg van slapen met de lenzen in is dat je last krijgt van rode ogen, want het hoornvlies van het oog is dan ook 6 tot 8 uur lang bijna totaal afgesloten geweest van het zo benodigde zuurstof. Ook zal je je lenzen niet zomaar kunnen uitnemen omdat deze vast zitten geplakt aan het (pijnlijke) hoornvlies. Een uurtje slapen met lenzen zal vaak niet deze gevolgen hebben, echter wordt het kort slapen met lenzen in ook afgeraden.

Wat te doen als je met lenzen in hebt geslapen


Heb je toch met je lenzen in geslapen dan zou het kunnen dat je ze nog kan uitpakken mocht je geluk hebben. Maar vaak zit de lens vast op het oog en dien je maatregelen te treffen om de lens weer uit je oog te krijgen. Zit de lens echter vast op het oog probeer de lens er dan toch niet met geweld uit te pakken, want hierdoor kan de lens beschadigen en kan je het hoornvlies van het oog beschadigen.

Maar hoe krijg je nu je lenzen uit? Wil je de lens die vast zit op het oog eruit halen dan is belangrijk dat we de uitgedroogde lens en ook het oog weer voldoende gaan bevochtigen. Dit kunnen we doen door het oog en de lens ruimschoots te gaan bevochtigen met lenzenvloeistof of met een saline mocht je een zoutoplossing voorhanden hebben. Mocht je geen lenzenvloeistof of saline voorhanden hebben dan kun je ook het oog en de lens bevochtigen met hydraterende oogdruppels. Neem ruimschoots de tijd voor het bevochtigen van de lens en het oog en probeer niet te snel de lens uit te willen halen, de lens dient namelijk voldoende gehydrateerd te zijn en er moet weer een filmpje ontstaan tussen de lens en het hoornvlies. Is de lens voldoende vochtig en drijft hij weer op het oog dan merk je dit vaak doordat de lens weer beweegt over het oog. Dit is dan ook het moment om de lens weer uit te halen.

Ogen laten herstellen


Heb je je lenzen kunnen uitnemen nadat je er een nacht mee hebt geslapen dan dien je je ogen weer goed te laten herstellen. Vaak ervaar je een irritatie en de ogen zien er rood uit en men dient die dag (of 2 dagen)  dan ook geen lenzen meer te dragen en men kan beter een bril dragen om goed zicht te krijgen. Heb je echter geen bril naast je lenzen, dan wordt het misschien eens tijd om een bril naast je lenzen aan te schaffen, want deze zal je zeker nog vaker van pas komen. Heb je erg veel last van je ogen nadat je de lenzen uit hebt gekregen en denk je dat het hoornvlies teveel beschadigd is dan kun je altijd een bezoekje aan de dichtstbijzijnde optometrist brengen.

Kun je met lenzen slapen?


Er zijn dus veel lenzen niet geschikt om mee te gaan slapen, maar toch zijn er enkele lenzen waarmee je wel kunt gaan slapen. Ten eerste hebben we de nachtlenzen en zoals de naam al doet vermoeden heb je deze lenzen dus juist in met het slapen. Wil je meer weten over nachtlenzen? Lees dan onze blog over nachtlenzen.

Een ander optie zouden zachte extended wear lenzen zijn. Dit zijn zachte lenzen die je 24 uur per dag kan dragen en deze lenzen hebben de eigenschap dat ze zeer vochtig blijven en extreem hoog zuurstofdoorlatend zijn. Een goed voorbeeld van extended wear lenzen zijn de zachte weeklenzen van Johnson en Johnson uit de Acuvue Oasys serie. Deze lenzen zij er zowel in sferische, torische als multifocale uitvoering. Wil je extended wear lenzen gaan dragen dan is toch wel het advies om dit te bespreken met een contactlensspecialist of optometrist omdat deze lenzen namelijk niet voor elk paar ogen geschikt zijn.

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.