opc_loader

Menu

Een opticien is iemand die de MBO opleiding tot opticien heeft afgerond op de optiekopleiding. De opleiding tot opticien is in verschillende plaatsen in Nederland te volgen, zoals bijvoorbeeld in Zwolle, Rotterdam, Roermond en Amersfoort. Meestal bestaat de opleiding tot opticien uit 3 delen, je volgt eerst de studie tot winkelmedewerker, dan tot assistent opticien en uiteindelijk tot opticien. De opleiding duurt gemiddeld 3 jaar en een opleiding tot opticien is niet als thuisstudie te volgen. Iemand die volwaardig of vakbekwaam opticien is werkt meestal in een optiekwinkel, dit kan een particuliere optiekzaak zijn of je kan werkzaam zijn bij een optiekketen zoals Hans Anders, Pearle, Eyewish of Specsavers. Natuurlijk kun je als opticien ook vele andere functies binnen de optiek vervullen.

Wanneer ga je als consument naar de opticien


Je gaat naar de opticien als je last krijgt van je ogen. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn dat je niet goed kan zien op afstand of dichtbij, denk maar eens aan leesklachten die ontstaan tijdens het ouder worden (leesklachten ontstaan vaak tussen de leeftijd van 45 en 50 jaar). Maar ook voor andere oog gerelateerde klachten kun je terecht bij de opticien. Denk daarbij aan klachten zoals; vermoeide ogen, droge ogen, hoofdpijn klachten etc.

Heb je het idee dat je alles niet meer zo scherp ziet, dan laat je je ogen controleren bij de opticien door middel van een oogmeting. Een oogmeting bestaat bij de meeste opticiens globaal uit dezelfde onderzoeken. Zo zal je bij de meeste opticiens, of dat nu bij een particuliere opticien of bij een optiekketen is, eerst een automatische oogmeting krijgen waarbij je niks hoeft te zeggen en enkel en alleen maar in een apparaat hoeft te kijken. Deze automatische oogmeting wordt gedaan met een zogeheten autorefractor. De autorefractor meet automatisch de sterkte van je ogen op, maar deze automatische oogmeting is vaak slechts een indicatie voor de opticien, omdat zo'n autorefractor in de meeste gevallen niet 100% de juiste waarde aangeeft (dit kan vaak verschillende oorzaken hebben, maar één daarvan is dat het oog vaak gaat accommoderen als men in het apparaat moet kijken). Heeft de opticien de waardes van de autorefractor dan heeft hij een goede indicatie en mocht de autorefractor aangeven dat de geteste persoon een sterkte nog heeft, dan zal de opticien verder gaan met een handmatige oogmeting.

Een handmatige oogmeting kan gedaan worden met een pasbril of met een phoropter (een apparaat waar men doorheen kijkt en waar verschillende glaasjes in zitten die de opticien één voor één voor de ogen van de geteste persoon kan draaien). Tijdens deze oogmeting stelt de opticien vragen aan de persoon waarvan de ogen worden getest en deze zal op deze vragen antwoorden. Na deze handmatige oogmeting zal de opticien exact weten wat voor sterkte de geteste persoon nodig heeft. Vaak gaat een oogmeting ook samen met een oogdrukmeting om de druk die in het oog heerst te meten, want deze mag namelijk niet te hoog zijn. Deze oogdrukmeting is zeer belangrijk want in de meeste gevallen voel je niets van een te hoge oogdruk, maar zou men te lang met een hoge oogdruk rondlopen dan kan dit schade aan het oog toe brengen. Het wordt sowieso aangeraden om buiten een oogmeting om de oogdruk regelmatig te laten controleren, zeker voor ouderen, mensen met een hoge - (min) sterkte en voor diegene waar ook glaucoom in de familie voorkomt. Mocht een oogdruk te hoog zijn of tijdens een oogmeting blijken dat het vermogen (kwaliteit) van de ogen te laag is en de opticien de geteste persoon niet kan helpen met een bril of contactlenzen om beter te gaan zien, dan zal hij altijd doorverwijzen naar een oogarts of huisarts.

Buiten een oogmeting of oogdrukmeting kan men ook voor andere klachten dan slecht zien bij de opticien terecht, denk daarbij aan bijvoorbeeld klachten zoals het hebben van pijnlijke ogen, droge ogen, lichtgevoeligheid etc. Ook kan de opticien de klant adviseren en allerlei vragen beantwoorden die aan de ogen gerelateerd zijn.

Wat kun je zoal kopen in een optiekwinkel


Naast verschillende oogtesten die een opticien kan uitvoeren in een optiekwinkel, kan de opticien je ook direct of op bestelling verschillende oplossingen bieden om beter te gaan zien of om je ogen te verzorgen. Als het om een kijkoplossing gaat, dan kan de opticien je voorzien van een bril of contactlenzen.

Bij het aanschaffen van een bril heb je vaak de keuze uit verschillende monturen, denk daarbij aan metalen monturen, kunststof monturen of zelfs houten monturen en hier kunnen verteglazen, leesglazen, zonneglazen of multifocale glazen ingezet worden. Zonnebrillen kun je met of zonder sterkte bestellen, dit kunnen zelfs designer zonnebrillen zijn en denk daarbij aan zonnebrillen die je kan kopen van merken zoals Armani, Gucci, Tom Ford, Cazal, Ray-Ban etc.

Kies je voor contactlenzen in plaats van een bril dan raden we je echter aan om je contactlenzen te laten aanmeten door de opticien of contactlensspecialist (deze zal de aanpassing in rekening brengen) en je lenzen online te bestellen in de webshop van Contactlenzen.net omdat dit aanzienlijk scheelt in de aanschafkosten. Er zijn zoal daglenzen, weeklenzen en maandlenzen te bestellen en deze combineer je met een goede lenzenvloeistof.

Op het gebied van oogzorg zijn er verschillende oogdruppels te krijgen voor verschillende oogklachten, denk daarbij aan bijvoorbeeld droge ogen. Ook reinigingsmiddelen zoals ooglidreinigingsdoekjes om de oogleden goed schoon te houden en te reinigen worden veel verkocht. Ook voedingssupplementen voor de ogen zijn aan te raden om de ogen van binnenuit te verzorgen.

Verder kan je in een optiekwinkel allerlei andere zaken kopen zoals loepen, leesglazen, lenshouders, brillenetuis, brillenkoordjes en nog veel meer. Loop anders gewoon eens naar binnen in een optiekzaak mocht je daar nog nooit zijn geweest.

De opticien aan huis


Naast dat je een optiekzaak kunt bezoeken voor een oogmeting, kun je tegenwoordig ook een opticien aan huis laten komen. Er kunnen verschillende redenen zijn om gebruik te maken van een mobiele opticien. Vaak maken ouderen of bedrijven gebruik van de service om de opticien op locatie te laten komen. Maar eigenlijk kan iedereen gebruik maken van een opticien aan huis, gewoon lekker makkelijk thuis je ogen laten meten en na de meting direct een bril uitzoeken. Een mobiele opticien heeft bij het bezoek op locatie alle benodigdheden bij zich om de ogen goed te kunnen meten, ook de oogdruk kan gemeten worden. Ook heeft de mobiele opticien bij het bezoek altijd een koffer met monturen bij zich, zodat er ook meteen een verkoop kan plaatsvinden. Vaak is de gekozen bril met 2 weken klaar en de mobiele opticien zal deze dan ook weer afleveren op locatie. Wil je nu ook een opticien aan huis of op locatie laten komen dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de service van Oogmetingthuis.nl en direct een aanvraag op deze site indienen. Is de aanvraag verzonden dan zal er door deze dienst z.s.m. contact met de aanvrager worden opgenomen. Een opticien aan huis kan men echter in de meeste gevallen alleen voor het aanschaffen van een bril aanvragen en niet voor het aanmeten van contactlenzen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.