opc_loader

Droge lenzen door alcoholgebruik

Droge lenzen door alcohol

Uitgedroogde lenzen door alcohol? Met deze tips behoort het tot het verleden!


Wanneer we iets te vieren hebben gebeurt dat vaak met een glaasje alcohol. Daar is op zich natuurlijk helemaal niets mis mee. Dit gezegd hebbende is het zo dat mensen die lenzen dragen daardoor wel eens worden geconfronteerd met een vervelend probleem. Alcohol kan er namelijk voor zorgen dat de contactlenzen droog worden. Het resultaat is een vervelend gevoel waar je graag zo snel mogelijk vanaf wil. Door nu rekening te houden met de tips op deze pagina behoren uitgedroogde lenzen door alcohol namelijk tot het verleden.

1.) Verminder de hoeveelheid alcohol die je drinkt


De eerste tip is er natuurlijk één die zeer voor de hand liggend is. Het mag dan op zich geen probleem zijn om een beetje alcohol te drinken, eenmaal in het feestgedruis is het vaak moeilijk om te stoppen. Hoe meer alcohol je drinkt, des te groter de kans dat je contactlenzen gaan uitdrogen. Wil je dit probleem tegen kunnen gaan? Dan is het verminderen van je alcoholconsumptie met andere woorden een absolute must. De hieronder terug te vinden tips kunnen er voor zorgen dat je dat eenvoudig voor elkaar kan krijgen:

  • Sla af en toe eens een rondje over;

  • Begin niet te vroeg op de avond met alcohol te drinken;

  • Probeer eens lekkere alcoholvrije cocktails;

Hou je rekening met bovenstaande aandachtspunten en weet je daardoor je alcoholconsumptie te verminderen? Dan zal je al snel kunnen vaststellen dat uitgedroogde ogen en lenzen in een mum van tijd tot het verleden zullen gaan behoren.

2.) Zorg er voor dat je de juiste lenzen draagt


Het dragen van de juiste lenzen zorgt er voor dat het risico op uitdroging aanzienlijk kan worden ingeperkt. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om je contactlenzen aan te laten meten door een specialist zoals bijvoorbeeld een contactlensspecialist of optometrist. Hij of zij weet namelijk exact welke lenzen voor jouw ogen en voor jouw situatie de beste keuze zijn. Het verschil dat je op deze manier kan ervaren zal zich overigens niet alleen maar laten voelen wanneer je alcohol hebt gedronken. Ook bij het niet nuttigen van alcoholische dranken zal dit al snel duidelijk worden.

3.) Tussentijds water drinken kan helpen


Het uitdrogen van je contactlenzen is eigenlijk het logische gevolg van je ogen die zijn uitgedroogd. Omwille van deze reden kan het helpen om regelmatig een glas water te drinken. Een goede vuistregel is bijvoorbeeld om na elk tweede glas alcohol een glas water te nuttigen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je ogen goed gehydrateerd en fris worden gehouden.

4.) Oogdruppels kunnen een interessante oplossing vormen


Hebben je ogen en je contactlenzen snel behoeften aan extra hydratatie? Dan is het altijd mogelijk om daarvoor gebruik te maken van oogdruppels. Ben je van plan om een avondje te gaan stappen? Dan kan het de moeite waard zijn om er voor te kiezen om voor je vertrek wat druppels in je ogen te doen. Ook wanneer je de volgende ochtend wakker wordt kan het interessant zijn om naar dit handige hulpmiddeltje voor goed gehydrateerde ogen en contactlenzen te grijpen. Let wel, het is altijd belangrijk om even grondig de bijsluiter door te nemen voordat je gebruik gaat maken van de oogdruppels. Voor bepaalde oogdruppels geldt namelijk dat het wordt afgeraden om ze te gebruiken in combinatie met alcohol.

5.) Hou je lenzen niet altijd (langdurig) in


Wil je graag voorkomen dat je de ochtend nadat je op stap bent geweest geconfronteerd wordt met uitgedroogde ogen? Dan is het altijd een goed idee om de lenzen zo snel mogelijk uit te doen. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om af en toe even gebruik te maken van een bril in plaats van alleen maar lenzen in te doen. Hoe dan ook, je lenzen uitdoen voor het slapengaan is natuurlijk altijd een vereiste.

Waarom zorgt alcohol voor uitgedroogde contactlenzen?


Door aandacht te besteden aan de tips zoals hierboven aangegeven zal je kunnen vaststellen dat uitgedroogde contactlenzen als gevolg van alcohol tot het verleden zullen gaan behoren. Op het ogenblik dat de opticien jouw bepaalde lenzen voorschrijft wordt er daarbij rekening gehouden met de unieke combinatie bestaande uit traanvocht, eiwitten en vetten die zich in jouw ogen bevinden. Het drinken van alcohol kan als effect hebben dat deze verhoudingen komen te veranderen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je als gevolg van het consumeren van alcohol minder traanvocht zal produceren. Hierdoor worden de ogen en de contactlenzen niet meer afdoende bevochtigd waardoor ze kunnen uitdrogen. Nogmaals, door aandacht te besteden aan de hierboven aangehaalde aandachtspunten behoort dit al snel tot het verleden.

Terug