opc_loader

Menu

Last van droge ogen of juist veel last van erg tranende ogen? In beide situaties gaat het hier toch echt om een droog oog!
Om te beginnen is het goed om te weten waar een goede traanfilm uit bestaat. Een goede traanfilm, bestaat voornamelijk uit een deel slijm, een deel water en een deel talg.

De functies van de traanfilm zijn:

• Bescherming en bevochtiging van het oogoppervlak

• Wegspoelen van “rommel” (stofjes, bacteriën, afvalstoffen)

• Voeding en zuurstofvoorziening

• Antibacterieel

• …. En het zorgt voor goed zicht!

Oorzaken van droge ogen


Ongeveer 20% van de wereldpopulatie heeft in enige mate last van droge ogen, boven de 40 jaar wordt dit percentage zelfs een stuk hoger. Hoe komt dit nu? Verschillende factoren spelen hierbij een rol, maar we leven ook in een tijd waarin bijna alles digitaal is. Uren achter een beeldscherm zitten, daarna in de auto (met bijvoorbeeld de airco aan) naar huis en ’s avonds met de tablet of telefoon op de bank. Wist je trouwens dat je door het gebruik val alcohol ook last kan krijgen van droge ogen (droge lenzen door alcohol).

Wanneer wij geconcentreerd naar iets kijken, knipperen we nog niet voor de helft van het aantal knipperslagen wat we normaal gesproken per minuut doen. Ter info, gemiddeld knippert een mens 15x per minuut.

Daarnaast zien we dat de knipperslag bij geconcentreerd werk vaak onvolledig is, de ogen worden dus niet geheel gesloten. Droge, branderige, eventueel rode ogen, aan het einde van de dag is het gevolg.
Leeftijd speelt ook een rol bij droge ogen, door veranderende hormoonhuishouding en veroudering kunnen de slijmvliezen droger worden. Wanneer we ouder worden kunnen de talg producerende kliertjes in de ooglidranden verdwijnen, deze spelen een belangrijke rol in de traanlaag.

Medicijngebruik, allergieën (denk hierbij bijvoorbeeld aan hooikoorts) en ontstekingen kunnen ook droge ogen geven.

En dan bestaat er ook nog het contactlens geïnduceerde droge oog, oftewel droge ogen door het dragen van contactlenzen.
Simpel gezegd, is een droog oog onder te verdelen in 2 categorieën, te weten;

1. Een droog oog doordat de traanfilm te snel verdampt.

2. Een droog oog omdat er gewoonweg te weinig traanvocht wordt geproduceerd.

- (1) Een droog oog, doordat de traanfilm te snel verdampt.

Deze categorie is in ongeveer 80-86% van de droge ogen klachten, de oorzaak.

In de ooglidranden, zitten talg producerende kliertjes, deze worden de kliertjes van Meibom genoemd. We hebben er daar zo’n 20-30 per ooglidrand van. In deze kliertjes zit een talg, welke bij elke knipperslag van de oogleden een beetje uit deze kliertjes gedrukt wordt en zo verspreid in de traanfilm van het oog komt. Hierbij is het dus van belang dat wij bij het knipperen de ogen goed sluiten, anders legen de kliertjes zich niet goed.

Dit talg wat zich over het oogoppervlak verdeelt, zorgt ervoor dat de traanfilm (die grotendeels uit water bestaat) goed stabiel op het oog aanwezig blijft en niet zomaar verdampt.
“Ja maar, ik heb altijd zulke tranende ogen, ik heb helemaal geen droge ogen!” Ik hoor het u zeggen. Dat de ogen juist flink tranen, komt door reflextranen. Wanneer het oogoppervlak uitdroogt, bijvoorbeeld buiten wanneer het flink waait en de traanfilm door slecht functionerende meibomkliertjes ook nog eens erg onstabiel is, droogt het oogoppervlak enorm snel uit. Om dit “droge gevoel” te willen compenseren gaat de traanklier, overmatig waterig traanvocht produceren. Deze tranen biggelen, door de enorme hoeveelheid en het tekort aan talg, over uw wangen.

- (2) Een droog oog omdat er gewoonweg te weinig traanvocht wordt geproduceerd.

Deze categorie is in de overige 14-20% van de droge ogen klachten, de oorzaak.

Het is mogelijk dat uw traanklier minder goed vocht produceert, dit kan veroorzaakt worden door medicijngebruik, maar ook door ontstekingen of bepaalde auto-immuunziekten, zoals bijvoorbeeld Sjögren.

Droge ogen behandeling


Is er wat aan droge ogen klachten te doen? Jazeker!

Oogdruppels zijn sowieso fijn om te gebruiken, veelal adviseren wij een druppel waar Hyaluronzuur in zit. Dit Hyaluronzuur bindt 1000x zijn eigen gewicht aan water. Het is een fijn smeermiddel en bindt het water uit de traanlaag als het ware aan het oogoppervlak.

Het beste is om te druppelen op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld wanneer je ook iets eet. Dit is het gemakkelijkste om te onthouden. Wanneer blijkt dat uw droge ogen worden veroorzaakt doordat de kliertjes van Meibom in de ooglidranden niet meer zo goed werken, dit kunt u bij uw contactlensspecialist laten onderzoeken, dan helpt het gebruik van een warmte masker en massage van de ooglidranden.

Het warmte masker, maakt het talg wat in de kliertjes zit een stuk dunner, waardoor het er gemakkelijker uitkomt bij het knipperen. Een goede ooglidhygiëne is van belang bij ooglidrand problemen, hierbij adviseren wij u lidwipes. Dit zijn speciale ooglid reinigingsdoekjes, waarbij u de ooglidranden gemakkelijk kunt reinigen.

Om het u gemakkelijk te maken hebben wij in de webshop een “droge ogen pakket” samengesteld, hierin zitten oogdruppels, een oogmasker en lidwipes.
Onthoud wel dat het hebben van droge ogen, of ooglidrand problemen, vaak chronisch is. Dus goed druppelen en goed bijhouden met schoonmaken van de oogleden is hierbij belangrijk.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.