opc_loader

Trillend ooglid

Trillend ooglid

Trillend ooglid 


Ineens is het daar, je voelt het opeens, je ooglid begint te trillen en je hebt hier geen controle over. Hoe vervelend is dat je ooglid trilt net nu dat je met iemand in gesprek bent en volgens mij heeft je gesprekspartner het in de gaten, want hij kijkt je niet recht meer aan tijdens het gesprek, maar zijn blik went zich af richting je trillende ooglid. Misschien ken je het fenomeen van een trillend ooglid en heb je hier al vaker last van gehad of misschien is het de eerste keer voor je en baal je van het ongecontroleerd trillen van het ooglid. Personen die last hebben van een trillend ooglid benoemen dit vaak ook als een trillend oog maar men bedoelt hier vaak het trillen van het ooglid mee i.p.v. dat het oog heen en weer beweegt.

Maar wat is dat nu eigenlijk een trillend ooglid of trillende oogleden? In de meeste gevallen is een trillend ooglid onschuldig, de oorzaak is een overactieve zevende hersenzenuw (nervus facialis) die o.a. de spieren van de oogzenuw aansturen. Heb je last van een trillend ooglid dan heeft dit vaak wel een oorzaak. De oorzaak van een trillend ooglid is in de meeste gevallen gerelateerd aan stress of vermoeidheid. Vaak als je personen die last hebben van een ooglid dat trilt vraagt of hij of zij vermoeid is of de laatste tijd stress ervaart dan kunnen zij deze vraag met ja beantwoorden. Echter een trillend ooglid hoeft niet altijd door algemene stress of vermoeidheid te komen, het kan ook komen doordat de ogen teveel aan energie verbruiken en dus ook vermoeid of gestrest raken. Denk hierbij aan erg veel lezen of op een beeldscherm kijken (computer, tablet of telefoon). Vooral in deze tijd waar het aantal uren dat we per dag op een korte afstand kijken en in de meeste gevallen ook nog eens naar een beeldscherm kijken, is enorm toegenomen t.o.v. van vroeger en dit is dus erg intensief voor de ogen.

Hoe kom je van een trillend ooglid af?


Tips:


1. Ervaar zo min mogelijk stress en probeer stress situaties te vermijden

2. Rust goed uit, dus zorg voor zoveel mogelijk nachtrust

3. Eet gezond en zorg dat je algemene conditie op peil is

4. Gebruik tijdelijk een oogdruppel of oogspray zoals de Similasan Optimoist

5. Maak gebruik van een verkoelend oogmasker zoals de Eye Doctor Premium

6. De inname van extra magnesium en vitamine b12 wordt aanbevolen bij een trillend ooglid

7. Inname van (veel) cafeïne en alcohol wordt afgeraden bij trillende ooglid klachten


Een trillend ooglid kan bij al je oogleden voorkomen zowel bij het rechter- als linkeroog en dit kan zowel voorkomen bij het bovenste als onderste ooglid. Als een ooglid trilt kan dit een uur tot zelfs enkele dagen aanhouden. Ook kun je in veel gevallen de klachten van een trillend ooglid voorkomen door gebruik te maken van bovenstaande tips.

Mocht je veel last hebben van trillende oogleden of mocht je langdurig last blijven houden van een trillend ooglid, ondanks dat je maatregelen hebt getroffen, dan raden wij je aan om contact op te nemen met een huisarts of specialist en deze zal verder kijken wat de oorzaak kan zijn van een trillend ooglid.

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.