opc_loader

Verschillende soorten lenzenvloeistof

verschillende soorten lenzenvloeistof

Verschillende soorten lenzenvloeistof

Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende soorten lenzenvloeistof te bestellen van verschillende soorten merken en fabrikanten. De ene persoon geeft de voorkeur aan het ene merk en de andere vindt die lenzenvloeistof van dat betreffende merk juist helemaal niet fijn en kiest voor een ander merk. Je ziet dus dat niet iedereen hetzelfde zal reageren op een bepaalde lenzenvloeistof. Toch zijn er zeer goede lenzenvloeistoffen op de markt waar de meeste personen wel goed op reageren, dit zijn de zogenaamde premium lenzenvloeistoffen.

Er zijn eigenlijk 2 hoofdsoorten lenzenvloeistof, namelijk de lenzenvloeistoffen geschikt voor harde lenzen (vormstabiele lenzen dus ook voor nachtlenzen) en de lenzenvloeistoffen die geschikt zijn voor zachte lenzen. Voor zowel harde als zachte lenzen zijn er 3 typen lenzenvloeistof verkrijgbaar, namelijk: 1. De inzet en bewaarvloeistof plus een aparte reiniger. 2. De peroxide vloeistof. 3. De alles in één lenzenvloeistof (all in one solution).

Het gebruik van een bewaarvloeistof + aparte reiniger zo ging het veelal voorheen. Natuurlijk wordt deze combinatie nog steeds gebruikt echter wel minder omdat dit een vrij intensieve manier is om je lenzen te onderhouden en omdat het gewoon nogal wat tijd kost. Vaak als je met een aparte bewaar/inzetvloeistof en reiniger werkt ben je er wel van bewust dat je je lenzen goed reinigt. Voor harde lenzen zijn de Boston conditioning solution + Boston cleaner veel besteld.

Diegene die kiest om gebruik te maken van een peroxide vloeistof gaat voor de hoogste graad van desinfectie. Peroxide systemen desinfecteren beter dat een gewone bewaar/inzet vloeistof en desinfecteren beter dan een alles in één lenzenvloeistof. Ook voor diegenen die niet tegen conserveermiddelen kunnen die je veelal tegenkomt bij alles in één lenzenvloeistoffen hebben baat bij een peroxide lenzenvloeistof. Dus heb je nog steeds niet de juiste lenzenvloeistof gevonden, dan kan een peroxide lenzenvloeistof wel iets voor je zijn. Het gebruik van een peroxide systeem is wel iets meer intensief in het gebruik dan een alles in één lenzenvloeistof. Men dient de vloeistof altijd te neutraliseren voor dat men de lenzen weer inzet. Dit neutraliseren van de peroxide vloeistof kan door middel van een neutralisatie lenzenvloeistof (a + b vloeistof), een neutralisatie disc of door gebruik te maken van neutralisatie tabletten. Ieder merk heeft zijn eigen systeem maar uiteindelijk werkt het hetzelfde. Mocht je beginnen met een peroxide lenzenvloeistof dan raden wij je wel aan om altijd eerst de beschrijving goed door te lezen, dit geldt natuurlijk ook voor ander vloeistoffen. Enkele veel bestelde lenzenvloeistof peroxide systemen zijn oa: de Oté Safe + Oté Perox en de Oté Monosept.

De meeste mensen die lenzen dragen kiezen voor de makkelijkste oplossing en kiezen voor een alles in één lenzenvloeistof (all in one solution). Bij een alles in één lenzenvloeistof maak je dus maar gebruik van één vloeistof. Deze lenzenvloeistof kun je gebruiken om je lenzen in te bewaren, te bevochtigen, te reinigen, te desinfecteren en om ze mee af te spoelen. In de verkrijgbare alles in één lenzenvloeistoffen zit nogal wat verschil en reageer je niet helemaal lekker op een bepaalde vloeistof, dan kun je ook eens een premium alles in één lenzenvloeistof gebruiken zoals de Opti-Free PureMoist van Alcon of de ReNu Advanced van Bausch en Lomb (deze heeft een zeer hoog desinfectie gehalte en komt dicht in de buurt van een peroxide lenzenvloeistof, alleen je hebt het gemak van een alles in één lenzenvloeistof).

Eiwitaanslag van lenzen verwijderen


Naast het gebruik van bovenstaande lenzenvloeistoffen kan men ook nog gebruikmaken van een zoutoplossing en proteïne verwijderings tabletten. Proteïne verwijderings tabletten verwijderen hardnekkige eiwitaanslag wat zich op het lensoppervlak kan bevinden. Door de aanhechting van eiwit aan het lensoppervlak zal het zicht stukken minder worden en ook het draagcomfort zal achteruit gaan. De mate van eiwit dat zich aan het lensoppervlak hecht verschilt nogal per persoon. De ene persoon moet echt gebruik maken van eiwit verwijderings tabletten, terwijl een ander dit niet hoeft en voldoende heeft aan het gebruik van een alles in één lenzenvloeistof. Het scheelt natuurlijk ook hoe lang je lenzen mee moeten gaan, een jaarlens zul je veel beter moeten onderhouden dan een weeklens, omdat je weeklenzen na 2 weken gewoon vervangt. Een zoutoplossing (saline) wordt nogal eens gebruikt om lenzen mee af te spoelen. Veelal gekochte eiwitverwijderings tabletten zijn de Oté Wiper tabletten en mocht je opzoek zijn naar een zoutoplossing dan is de Lens Plus Ocupure aan te raden.

Al met al is er dus voor iedereen wel een juiste lenzenvloeistof verkrijgbaar.

Terug